Nordjysk deltidsbrandmand i landsretten: Ankesag starter i dag

Mens dømt deltidsbrandmand ønsker frifrindelse, går anklager efter længere fængselsstraf.

Et af de udhuse i Fjerritslev, der udbrændte i november 2016.(Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det skabte stor medieomtale og frygt blandt beboerne, da Fjerritslev-området i Nordjylland i efteråret 2016 blev hærget af en række brande i udhuse, containere og stråtækte sommerhuse.

En deltidsbrandmand blev i byretten i november kendt skyldig i at have påsat flere af brandene. Mandag formiddag begynder ankesagen i Vestre Landsret i Aalborg.

Mens anklagemyndigheden i landsretten har valgt at tiltale manden i 27 forhold, så ønsker han omvendt at blive frikendt og renset for alle anklager.

Da sagen blev behandlet i byretten i efteråret var den nu 35-årige mand tiltalt for at have påsat 33 brande. Han blev dengang fundet skyldig i 18 af de 33 forhold og idømt fem års fængsel. Desuden blev han dømt til at betale en erstatning på 14 millioner kroner.

Manden har siden sin anholdelse nægtet sig skyldig og valgte sammen med sin forsvarer straks at anke dommen til landsretten.

- Min klient gør gældende, at han ikke har gjort det, og derfor vil han selvfølgelig ikke erkende det, så han anker til landsretten med påstand om, at han skal frifindes i samtlige forhold, sagde forsvarer Jens Christian Christensen efter byrettens dom i november 2017.

På den anden side i retssalen har Statsadvokaten i Viborg også valgt at anke. Her ønsker man manden idømt en længere fængselsstraf end de fem år, byretten nåede frem til.

Fokuserer på sager med stærkeste beviser

Anklager Mai Buch fra Statsadvokaten i Viborg har efter en ny bevisvurdering valgt at fokusere på 27 af de oprindelige 33 forhold.

- Det er de 27 forhold, som jeg synes, står klart stærkest, siger Mai Buch.

Ellers får sagen ifølge hende tæt på samme forløb som i byretten.

- Vi skal igennem nogenlunde den samme bevisførelse. Processen er bare en anden, fordi det er i landsretten, siger anklageren.

Udover, at hun har indkaldt et par nye vidner, så forventes de fleste af de omkring 40 vidner fra byretten at blive indkaldt igen.

Der forventes at falde dom i ankesagen den 26. april.

De angiveligt påsatte brande skabte stor frygt i Fjerritslev og omegn i efteråret 2016, hvor der med få dages mellemrum udbrød brand i stråtækte sommerhuse, skure, containere og lader med halm.

Facebook
Twitter