Nordjysk hjerteforsker får Novo Nordisk Prisen

Antallet af hjerterelaterede dødsfald er næsten halveret siden midten af 1990'erne. Nu skal forskningpris på tre millioner kroner medvirke til at få tallet endnu længere ned.

Med Novo Nordisk Prisen følger tre millioner kroner. 2,5 millioner er øremærket modtagerens forskning, og den sidste halve million er til prismodtageren personligt. (© Forskningens Hus)

To ud af tre danskere over 55 år rammes af hjerte-kar-sygdomme. Alligevel er antallet af hjerterelaterede dødsfald næsten halveret i løbet af de seneste 20 år.

Det har professor ved Aalborg Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Christian Torp-Pedersen, sin store del af æren for, og derfor modtager han Novo Nordisk Prisen 2016 for sit internationalt anerkendte arbejde som forsker gennem 30 år.

- Jeg er meget glad og overrasket over at få prisen. En af grundene til min overraskelse er, at epidemiologi normalt ikke rangerer højt som forskningsfelt i forhold til andre. Så det glæder mig meget, siger Christian Torp-Pedersen, der også værdsætter at arbejde sammen med den kommende generation af forskere. Han har derfor været mentor og vejleder for mere end 30 ph.d.-studerende.

Behandler patienter med blodpropper i hjertet

Christian Torp-Pedersen har sammen med kolleger undersøgt og lavet anbefalinger vedrørende brug af de såkaldte ACE-hæmmere, der bruges til behandling af patienter, der har haft blodpropper i hjertet. ACE-hæmmere udvider blodkarrene, hvorved blodtrykket nedsættes, og hjertets arbejde lettes.

Novo Nordisk Prisen bliver formelt overrakt Christian Torp-Pedersen 15. marts, og med prisen følger tre millioner kroner. 2,5 million er øremærket modtagerens forskning, mens den sidste halve million er til prismodtageren personligt.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.