Nordjysk kommune skal spare 123 mio. kr. trods god økonomi: 'Det er meget, meget slemt'

I Mariagerfjord Kommune skal man spare 123 millioner kroner på næste års budget. Det svarer til seks procent af kommunens samlede driftsbudget.

Kommunaldirektør Lars Clement og borgmester Mogens Jespersen (V) (t.h. i billedet) mener ikke, at denne situation kunne være forudset. (Foto: Rasmus Jungersen © DR Nórdjylland)

Det var en presset borgmester og kommunaldirektør, der i morges lagde tallene på bordet til pressemøde på rådhuset i Hobro. Mariagerfjord Kommune skal spare 123 millioner kroner i 2019. Det skyldes ikke dårlig administration eller uforudsete udgifter. Det skyldes tværtimod, at det går godt i kommunen.

- Det går så godt i Mariagerfjord i forhold til de andre kommuner, at vi bliver straffet. Nu skal vi til at betale noget mere selv, og i bund og grund er det jo ikke helt tosset, siger Venstre borgmester Mogens Jespersen, der dog understreger, at det er en meget alvorlig situation, kommunen står i.

I Danmark er der et udligningssystem mellem kommunerne, der skal sikre, at en ældre borger kan få et bad, at vejene ikke har alt for mange huller og at skolen kan holde åbent i alle landets 98 kommuner. Det handler i bund og grund om at tage fra de rige og give til de fattige.

Færre hænder til de samme opgaver

I Mariagerfjord Kommune går det bedre. Blandt andet er flere langtidsledige kommet i arbejde, så der er færre, der får dagpenge. Det har altså medført, at Mariagerfjord Kommune har fået 81 millioner kroner mindre i statstilskud, end de havde ventet.

Udover tilskuddet fra udligningen er der også andre udfordringer i kommunen, der gør, at der i alt skal findes 123 millioner kroner i budgettet. Blandt andet har de en større udgift til handikappede borgere end forventet. Kommunen vidste i forvejen, at de ville mangle 30 millioner kroner. Det er der ikke noget mærkeligt i, ifølge kommunaldirektøren, det plejer de at finde i budgettet. Men nu, hvor de er i gang med at finde pengene i budgettet, har de besluttet at skære så meget ned, at det er worst case-scenariet. På den måde risikerer de ikke, at de kommer til at stå i samme situation næste år.

Det kommer borgerne i kommunen til at mærke.

- Man kan ikke finde 123 millioner kroner, uden at man som borger kan mærke det på servicen. Hvis vi skal spare så mange penge, kommer man også til at reducere antallet af ansatte. Og selvom vi regner med at lave effektiviseringer, vil det stadig betyde, at der er færre hænder til at løfte de opgaver, der skal løses. Så det vil kunne mærkes på den service, vi kan levere i dagtilbud, skoler og ældreplejen, siger Lars Clement, der er kommunaldirektør i Mariagerfjord Kommune.

Hvor det præcis er, der skal skæres, er byrådet nu ved at finde ud af. Hvert udvalg er blevet bedt om at finde en besparelse på to procent. Dog skal økonomiudvalget finde fire procent. Det er ud over en besparelse på én procent, som de fandt før sommerferien.

- Vi skal så vidt muligt undgå at skære de steder, hvor det gør allermest ondt. Så vi skal vurdere, hvor det er: Er det hos børnene? I skolerne? Hos de ældre? I kulturen? Det har vi bedt udvalgene komme med forslag til, siger Mogens Jespersen.

Kunne ikke være forudset

Ifølge både kommunaldirektøren og borgmesteren var det ikke til at forudse, at kommunen får mindre i udligning. Det siger også professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.

- Man har ikke kunnet vide det før nu, og det er derfor, man først kan reagere på det nu. De er nødt til at gøre det, der er godt for kommunen og borgerne, så man har gjort det rigtige i Mariagerfjord Kommune, siger han.

Selvom kommunen gør det rigtige, understreger han også situationens alvor.

- Det er meget, meget, slemt. Det her får nogle konsekvenser i kommunen, det er medarbejdere, der skal fyres. Men det er set før i andre kommuner, der er lykkedes med det, siger han.

Fyringer er uundgåelige

Situationen er så alvorlig, at man ikke kommer til at undgå at fyre medarbejdere, siger Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Mariagerfjord befinder sig i en meget alvorlig økonomisk situation. Hvis man skulle finde den her besparelse i medarbejdere, er det nok en besparelse på omkring 300 medarbejdere, man skulle fyre. Man kan ikke løse det alene ved at fyre medarbejdere, så man vil forsøge at finde dem på anden vis, siger han.

Han peger på, at en nem måde at finde nogle flere penge på, er ved at lave en skattestigning. Men det er borgmester Mogens Jespersen ikke meget for.

- Vi kan ikke se bort fra en skattestigning, men det bliver det sidste håndtag, jeg drejer på. Vi vil helst heller ikke røre ved kernevelfærden, siger han.

Udover Mariagerfjord skal også andre nordjyske kommuner spare. Det viser en rundringning, DR Nordjylland har lavet. Det er en usædvanlig situation, siger Roger Buch.

- Det er lidt paradoksalt, at så mange kommuner skal skære ned. For på indtægtssiden ser det godt ud. Vi har en samfundsøkonomi, der har det rigtig godt. Mange er kommet i arbejde. De tjener flere penge og betaler mere i kommuneskat. Der er ikke så mange på kontanthjælp, fordi økonomien går godt.

Udvalgene under byrådet har fået indtil den 29. august til at finde ud af, hvor de mener, der skal spares.

I næste uge mødes økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille med kommunen, for at drøfte deres situation.

Facebook
Twitter