Nordjysk by nægter at aflyse open by night: Lignende arrangement skabte corona-hotspot 40 kilometer derfra

Handelsstandsforeningen i Frederikshavn mener ikke, at der er grund til bekymring.

Tidligere på måneden valgte man i Aalborg at gennemføre byens open by night-arrangement. Her valgte man at aflyse en stor koncert og forsøgte på forskellig vis at sprede folk ud i byen. (Foto: Flemming Thingbak / Aalborg City)

Det har skabt undren i den nordjyske by Frederikshavn, at flere af byens forretninger i aften afholder et open by night-arrangement.

Her udvider butikkerne deres åbningstider og forsøger at lokke kunder i butikkerne med bunkevis af gode tilbud.

Handelsstandsforeningen kalder selv arrangementet 'En hyggelig handelsdag i Frederikshavn'.

For blot et par uger siden blev flere beboere smittet med covid-19 efter et lignende arrangement i byen Dronninglund.

Byen ligger blot 40 kilometer syd for Frederikshavn.

En af de frederikshavnere, der undrer sig, er Birgitte Johansen. Hun troede ikke, at man ville holde fast og afholde arrangementet.

- Men da jeg åbnede lokalavisen, så jeg, at det var rigtigt nok. Der tænkte jeg, at det ikke kunne passe og måtte være en fejl. Jeg synes, det er dybt godnat at arrangere sådan noget i en tid, hvor vi skal passe på hinanden.

‘Vi skalter og valter ikke med sikkerheden’

Selvom det har skabt undren blandt flere borgere, så kan man trygt bevæge sig ud i Frederikshavns gågade i aften.

Det siger Niels Bro, der er formand for den lokale handelsstandsforening, som står bag begivenheden.

- Jeg mener på ingen måde, at vi skalter og valter med sikkerheden overhovedet. Vi taler om tre timer ekstra åbent én aften.

Niels Bro forklarer, at foreningen har aflyst de arrangementer, som normalt findes i bybilledet til open by night.

Grunden til, at handelsstandsforeningen ikke aflyser arrangementet helt, skyldes, at der allerede er brugt penge på at promovere det.

- Der har været annonceret for det igennem længere tid, og en række af vores medlemmer har brugt annoncepenge på det. I den form, vi agter at afvikle det, ser vi ikke, at det bliver meget anderledes end til hverdag.

Niels Bro fortæller, at handelsstandsforeningen har konsulteret med politiet, som har godkendt planerne.

17 butikker vil ikke være med

I alt har 17 butikker i den frederikshavnske handelsstandsforeningen meldt ud, at de ikke deltager i aftenens arrangement.

Og det er op til handelsstandsforeningen og butikkerne selv at vurdere, om arrangementet kan afholdes.

Det fortæller den socialdemokratiske borgmester i Frederikshavn, Birgit S. Hansen.

- De må vurdere, om arrangementet kan afholdes inden for de meget klare vejledninger, retningslinjer og restriktioner, der er.

Desuden er det også op til borgerne at melde fra, hvis de føler sig usikre, mener borgmesteren.

- Det er op til borgerne at vurdere, om de vil deltage. Jeg vil ikke ud og være kommunalt corona-politi i sådan en situation, siger hun.

Borgmester fortryder open by night i Dronninglund

Formanden for handelsstandsforeningen i Frederikshavn mener ikke, at deres arrangement kan sammenlignes med det, der skete i Dronninglund.

Derfor mener Niels Bro heller ikke, at man efter arrangementet i Frederikshavn kommer til at stå i samme situation som i Dronninglund.

- I Dronninglund formoder man, at den primære smitte stammede fra et arrangement, som foregik i et lukket rum - det var ikke nødvendigvis fra noget, der foregik på gaden.

Men borgmesteren fra Brønderslev Kommune, hvor Dronninglund ligger, har et andet syn på sagen.

- Efter open by night-arrangementet havde vi i en by med blot 3.000 indbyggere pludselig 60 smittede. Det var et helt enormt smittetryk for den by, siger borgmester Mikael Klitgaard fra Venstre.

I dag fortryder borgmesteren, at man tillod at afholde open by night i Dronninglund.

- Set i bakspejlet skulle man ikke have afholdt det. Men på det tidspunkt var man på vej til at åbne lidt op igen. Alle restriktioner blev overholdt - der blev sprittet af, holdt afstand og sat bånd op, så der ikke kom for mange sammen, siger han.

Men alligevel lykkedes det virusset at sprede sig.

- Sådan et arrangement har nok været med til at få smitten spredt hurtigt. Det skal man selvfølgelig lære af. Her i byen aflyser vi nu alt, hvad aflyses kan, siger Mikael Klitgaard.

Facebook
Twitter