Nordjysk plejehjem fik 25 coronasmittede på én uge: Nu skal alle ansatte og borgere testes

12 beboere og 13 ansatte er testet positiv for Covid-19 på Ældrecenter Vendelbocentret.

Udover de 25 bekræftede smittede er yderligere 4 ansatte sendt hjem med symptomer på Ældrecentret Vendelbocentret i Sindal i Hjørring. (Foto: Marie Bergmann - DR Nordjylland)

Alt plejepersonale på plejehjem og i hjemmeplejen i Hjørring Kommune skal testes én gang om ugen de næste to måneder.

Derudover skal alle borgere på plejehjem og i hjemmeplejen også testes.

Sådan lyder meldingen fra Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed, efter i alt 25 ansatte og beboere på et plejehjem siden i tirsdags er testet positiv med Covid-19.

Det drejer sig om Ældrecenter Vendelbocentret i Sindal mellem Hjørring og Frederikshavn, der i fredags havde fem ansatte og en beboer testet positiv med coronavirus.

I dag lyder det tal på 13 ansatte og 12 beboere. Derudover er fire ansatte sendt hjem med symptomer.

- Vi har ikke et konkret bud på, hvorfor virusset er kommet til Vendelbocentret, siger direktør i Sundheds-, Ældre- og Handicapforvaltningen i Hjørring Kommune Leif Serup.

Siden første medarbejder tirsdag i sidste uge blev testet positiv, er beboerne blevet

isoleret
i deres egen bolig på centeret, og personalet har taget værnemidler i brug, siger Leif Serup.

- Vi er nok derhenne, hvor vi har en sikker viden om, hvor mange der er smittede. Vi har fået testresultater for alle vores beboere. Indtil videre forventer vi ikke, at der er flere beboere, der bliver testet positiv.

Små ophobninger

I starten af juni havde Nordjylland haft en hel uge uden én eneste ny person testet positiv med Covid-19.

At coronavirusset pludselig er blusset op på Vendelbocentret kan betyde, at der er tale om en af de såkaldte superspredere, peger overlæge på Aalborg Universitetshospital Henrik Nielsen på:

- Imens de fleste, der har smitten, kun når at smitte en enkelt eller to, så er der måske i den her situation tale om én enkelt person, som har nået at smitte et større antal.

Situationen på plejecentret er en påmindelse om, at coronavirusset stadigvæk er i samfundet, selvom det er i meget beskedne tal, siger Henrik Nielsen:

- Vi må forvente, at coronavirusset bliver hos os den kommende tid – måske flere år – og derfor vil der komme små ophobninger af tilfælde indimellem.

Selvom det, der udspiller sig på Vendelbocentret, kan ske på alle institutioner, er der ingen grund til at være urolig, mener Henrik Nielsen.

- Jeg tænker ikke, vi skal være bekymrede for, at der blusser en

landsdækkende
epidemi
op igen. Jeg tror, det er uheldige omstændigheder, at man har haft én person med meget virus i halsen, der har kunnet formå at sprede det videre uden at vide det, siger han.

Flere tilfælde i Nordjylland

Det er ikke kun plejecentret, der har oplevet smittetilfælde den seneste uge. På Privatskolen i Frederikshavn blev en lærer, en 7.- og en 9. klasse i søndags sendt i isolation af skolens ledelse, skriver flere

medier
.

En forælder, der har et barn i begge klasser, var blevet smittet med coronavirus, og derfor blev elever og læreren sendt i isolation, indtil børnene til forælderen er testet.

Det sker blot et par dage efter, at to elever på Bagterpskolen i Hjørring også blev testet positiv med Covid-19.

Elever og lærere i de to klasser blev sendt hjem og

opfordret
til at blive testet, ligesom elevernes forældre også gjorde.

Opdateret klokken 16: Artiklen er opdateret med faktaboks og information om, at også borgere på plejehjem og borgere med tilknytning til hjemmeplejen skal testes.

Facebook
Twitter