Nordjysk skole vil ikke anmelde niqab-klædt mor til politiet

Seminarieskolen i Aalborg vil ikke anmelde mor for at bære muslimsk hovedbeklædning.

Seminarieskolen i Aalborg vil ikke politianmelde en niqab-klædt mor til en af skolens elever. (Foto: © Klaus Videbæk, DR Nórdjylland)

En mors hovedbeklædning har skabt stor debat i Aalborg. Moderen, der er forældre til et barn i 0. klasse, følger hver dag sit barn i skole iført den muslimske hovedbeklædning niqab.

Allerede første skoledag modtog skolen en henvendelse fra Majken Andersen, der er plejemor til et barn i samme klasse som den niqab-klædte mors barn.

Skolen vil ikke selv anmelde moderen til politiet. Det undrer Majken Andersen, der endte med selv at anmelde sagen til politiet.

- Du lærer jo dine børn, at de skal overholde loven. Men det skal de ikke i skolen eller hvad?, siger hun.

- Jeg synes, moderen har lige så meget lov til at være her, som vi andre har. Jeg synes bare, man skal overholde loven. Det skal vi andre også.

Skolens opgave

Sagen fra Seminarieskolen har særligt mødt kritik fra Dansk Folkeparti, og byrådsmedlem Kristoffer Hjort Storm (DF) bakker op om Majken Andersens politianmeldelse.

- Skolens job er at informere forældre og børn om, hvad det vil sige at bo i et demokratisk land som Danmark og overholde den danske lovgivning. Det er ligegyldigt, om det handler om maskeringsforbuddet eller andre lovovertrædelser, siger han.

Kristoffer Hjort Storm sidder i byrådet i Aalborg Kommune for Dansk Folkeparti. (Foto: © christine Nørgaard, DR Nórdjylland)

Formanden for Aalborg Kommunes Integrationsråd, Mahtab Jalili-Trudslev, mener ikke, at en politianmeldelse er skolens opgave.

- Det er politiet, der skal komme og uddele bøder i de tilfælde, hvor man overskrider loven. Jeg mener bestemt ikke, skolen skal sige noget til kvinden i denne sammenhæng, for så får de travlt med at sige noget til mange forældre, der eventuelt overskrider loven, siger hun.

En hetz

På skolen er meningerne blandt andre forældre delte.

- Når de kommer til et frit land som Danmark, skal de selvfølgelig også overholde reglerne, fortæller Marjilla Oveid.

- Men jeg kunne ikke finde på at politianmelde hende. Så længe det ikke generer mig, er jeg ligeglad.

Sagen havde provokeret en anden forælder, Trine Wittendorff

- Den lov er kun ude på at være en hetz mod en vis befolkningsgruppe, og den er så meget imod Grundloven, og den gør mig så rasende. Hvis hun tager sin niqab af, tager jeg en på!

Trine Wittendorff er selv mor til et barn på Seminarieskolen i Aalborg. (Foto: © christine Nørgaard, DR Nórdjylland)

Ikke inden for lovgivningen

For kommunen er det hensynet til samarbejdet med forælderen, der vejer tungest, forklarer skolerådmand Tina French Nielsen (V).

- Det er jo svært at samarbejde med en forælder, hvis vi konfliktoptrapper unødvendigt, siger hun.

Hvis barnets tarv var i fare, ville kommunen have grebet ind, men det mener Tina French Nielsen (V) ikke er tilfældet.

Ifølge hende har kommunen rådført sig med Kommunernes Landsforeningen, politiet og egne jurister, og her har svaret været, at hverken kommune eller skole har pligt til at anmelde moderens lovovertrædelse. Hun ser dog ikke noget problem i politianmeldelsen fra Majken Andersen.

- Moderen er i sin gode ret til at politianmelde, for hun har jo ret i, at det faktisk ikke er inden for lovgivningen. Der er bare mange fortolkninger af den her lovgivning, siger hun.

Til formiddag oplyste Nordjyllands Politi på deres Twitter-profil, at de har modtaget anmeldelsen, og at sagen nu efterforskes.

P4 Nordjylland har forsøgt at finde frem til kvinden i niqab for at få en kommentar, men det har ikke været muligt.