Nordjysk slagteri har skaffet job til 97 flygtninge og indvandrere på et år

Et tæt samarbejde mellem jobcenter og Danish Crown har sendt knap 100 nytilkomne i job.

For de fleste af de 97 nyansatte, er det første gang de har fuldtidsarbejde i Danmark. (Foto: Bendt Godtberg © DR Nórdjylland)

- Det er ikke så svært, men jeg tror det bliver lidt sværere, hvis det går hurtigt.

På Danish Crown i Sæby svinger etiopiske Alili Ghermy kniven.

Han har kun været på slagteriet i to måneder, og derfor går det ikke helt så kvikt, som hos hans mere erfarne kolleger.

Da slagteriet forrige sommer fik ekstra 10.000 grise til slagtning om ugen, skabte det akut mangel på arbejdskraft til slagteriet.

Men på omkring et år er det lykkedes at få knap 200 ledige i job – heraf er de 97 indvandrere og flygtninge, der har boet i Danmark i under fem år.

Glad for at kunne tjene penge

En del af arbejdet foregår aften og nat, og for Alili Ghermy, der er kommet til Danmark fra Etiopien for tre år siden, betyder det, at han kan tjene sine egne penge.

Han har læst på universitetet i Etiopiens hovedstad Addis Ababa, og derfor er det en stor omvæltning for ham at skulle arbejde på et slagteri.

- Men det er vigtigt, at jeg også tjener penge og hjælper min familie her, siger Alili Ghermy, der har en datter på to år.

Alili Ghermy er en af 97 indvandrere og flygtninge, der nu har fået fast arbejde i Sæby. (Foto: Bendt Godtberg © DR Nórdjylland)

Med sit arbejde har han også lært nyt om den danske kultur og i særdeleshed om den danske mentalitet i forhold til tid og klokkeslæt.

- Det er meget vigtigt her i Danmark, at når man får 15 minutters pause, så er det 15 minutter og ikke mere. Sådan er det ikke i mit hjemland. Jeg lærer, at det er vigtigt her, siger han.

Fra Frederikshavn til Skive

Ansættelserne kommer efter fire introdage og seks ugers opkvalificering på slagteriet, som sluttede med, at næsten alle, der indgik i forløbet, blev ansat.

En stor del af de nye medarbejdere er bosat i Frederikshavn Kommune, men gennem jobcenterets virksomhedsservice i Frederikshavn er der også kommet arbejdskraft fra Hjørring, Brønderslev, Aalborg og så langt væk som Skive og Syddjurs.

Initiativet er en stor succes, mener Steffen Larsen, der er teamkoordinator på Frederikshavn Kommunes jobcenter.

- Vi er selvfølgelig rigtig, rigtig glade for, at Danish Crown har henvendt sig til os. Det viser bare, at de går ind og tager et stort socialt ansvar, og at det er vigtigt for dem, at de ledige kommer ud af den her offentlige forsørgelse, siger han.

Lige så gode som resten

I Frederikshavn Kommune har man udover Steffen Larsen også en integrationsambassadør ansat.

Han hedder Lars Bisgaard, og han ser de nye job på Danish Crown som et vigtigt bidrag til integrationen af de nytilkomne.

- De bidrager til samfundet og bliver selvforsørgende, men de lærer også meget mere sprog af at komme ud i hverdagssituationer og bruge det. Mange af dem får også et dansk netværk, siger han.

For Danish Crown handler det først og fremmest om at gøre brug af de ledige hænder, der er på markedet.

Det fortæller fabrikschef Jesper Sørensen.

- Hvis de ledige, der er i Nordjylland, er på integrationsydelse eller andet, så er de egentlig lige så gode som resten. Vi har også en rolle i integrationen, og vi synes, vi har rigtig gode forudsætninger for at ansætte integrationsborgere og lære dem op i et håndværk, siger han.

Etiopiske Alili Ghermy vil når han er færdig på sprogskole se, om han kan finde et job, der matcher hans universitetsuddannelse.

Facebook
Twitter