Nordjyske fiskere er trætte af 'en masse fine ord': Hollandske bomtrawlere skal stoppes

Der skal handling bag ordene, mener de lokale fiskere.

Fiskere på den nordjyske vestkyst vil have styr på de hollandske bomtrawlere. Arkivfoto. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

- Det er de små både og den lille mand, der er ved at blive vippet af pinden.

Sådan lyder det fra fisker i Hirtshals Morten Kirkedal.

Som flere andre nordjyske fiskere er han godt og grundigt træt af de hollandske bomtrawlere, som i øjeblikket sejler rundt nær den nordjyske vestkyst.

Derfor er de i dag samlet i Hirtshals, hvor de endnu en gang vil prøve at råbe Fiskerikontrollen og politikerne op for at få til dem til at gøre noget ved problemet.

Hollænderne har ligesom danske fiskere lov til at fiske i andre dele af EU, men bomtrawlerne pløjer henover havbunden med tonstunge jernkæder til skade for det lokale fiskeri.

Derfor vil de nordjyske fiskere have myndighederne til at tage skrappe midler i brug for at få styr på de udenlandske gæster.

- De prøver at få en dagligdag til at hænge sammen som alle os andre, men det er på vores bekostning, siger Morten Kirkedal.

Ødelægger grej

På deres vej henover havbunden rammer bomtrawlerne både stenrev og gamle vrag, og det rammer de fiskepladser, hvor lokale både har fisket gennem flere generationer.

- Det ødelægger vores grej. Et lille uheld med en sten løber hurtigt op i både 20.000 og 40.000 kroner. Så det er simpelthen økonomien, der gør, at jeg ikke vil fiske der længere, siger Morten Kirkedal.

Derudover er de hollandske bomtrawler flere gange taget i at fiske tættere på kysten, end det er aftalt med de danske myndigheder.

Har ikke gjort nok

De danske fiskere har af flere omgange gjort opmærksom på problemet.

For to måneder siden lavede fiskere fra Thorupstrand en protestdemonstration på Christiansborg.

Men alt for ofte bliver det ved snakken, når politikerne siger, at de vil gøre noget, mener Morten Kirkedal.

- Vi har hørt en masse fine ord. Men er der sket mere?

Han anerkender, at der nu bliver holdt bedre øje med de hollandske bomtrawlere, end det har været tilfældet tidligere. Men det er ikke godt nok.

- Det ser det ikke ud til, for de er her stadig, og de opfører sig fuldstændig, som det passer dem, siger Morten Kirkedal.

Forlanger svar

Formand for Hirtshals Fiskeriforening Niels Kristian Nielsen håber, at dagens møde vil give svar på, hvad man vil gøre for at løse problemet.

- Jeg håber, vi får en rigtig god dialog både med myndighederne og politikerne, siger han.

- Fiskerne er nødt til at vide, hvad der sker, og hvad vi skal gøre, og det håber jeg, at vi får svar på i dag.

Ifølge Niels Kristian Nielsen overholder de fleste af de hollandske både reglerne, mens et mindretal skrider til ulovligheder.