Placeringen af en uddannelse har betydning for, hvor læger vælger at slå rødder efter eksamen.
Det viser erfaringerne fra Aalborg, hvor omkring 80 procent af de studerende ifølge en intern opgørelse lavet af klinisk studieleder og professor på Aalborg Universitetshospital, Stig Andersen, siger at de planlægger at blive i Nordjylland, når de får deres embedseksamen.
Det er gode nyheder, siger professoren:
- Det er jo herligt. Det var det, der var hele formålet med at etablere lægeuddannelsen heroppe, lyder det fra Stig Andersen.
De første 50 lægestuderende blev optaget på Aalborg Universitet i 2010, og siden er optaget øget, så der nu kommer 150 nye studerende ind på studiet hvert år.
I år 2022, hvor alle årgange vil være helt fyldt op, får man næsten tusind medicinstuderende i Nordjylland, og det kan få en positiv betydning i forhold til at få løst problemet med manglen på læger i området.
- På sin vis undrer det vel ikke, at man har lyst til at blive, når man efter seks år på et lægestudie er kommet op i sidste halvdel af tyverne og har fået et par børn, siger Stig Andersen.
Lægeuddannelsen er afgørende
Gustav Valentin er en af de læger, der har planer om at blive i Nordjylland. Han blev uddannet for et år siden og siger, at han efter mange års studietid har slået rødder i den nordjyske muld.
- Hvis der ikke var kommet en medicinuddannelse i Aalborg, så var jeg jo taget til en af de andre universitetsbyer, og så var det der, jeg havde slået rødder, siger reservelægen på Geriatrisk Afdeling.
Ifølge professor Stig Andersen får Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet henvendelser fra både danske regioner og fra fra udenlandske uddannelsessteder, fordi meget tyder på, at det også har betydning, hvordan man har skruet uddannelsen sammen i det nordjyske.
- Vi har valgt, at de studerende er rigtig meget i klinik, for det er altså lettere at huske, når man har mødt rigtige mennesker med symptomer og så derefter hænge noget teori på, siger studielederen.
De første to år af kandidatuddannelsen møder de studerende derfor til morgenkonference sammen med lægerne i klinik. Det kan også være medvirkende til, at de studerende bliver i landsdelen, mener Stig Andersen.
- Det er klart, at hvis man har haft en god læring og nogle gode oplevelser i klinikken, så er der meget større sandsynlighed for, at man bliver. Hvorfor flytte et sted hen, hvor jeg ikke ved, hvordan det vil blive, når jeg har det godt der, hvor jeg er, siger han.
De sidste tre år af medicinstudiet i Aalborg foregår udelukkende på Aalborg Universitetshospital, så derfor har Gustav Valentin og hans kolleger haft masser af muligheder for at skabe kontakter både privat og arbejdsmæssigt.
- Jeg har jo haft syv år til at lære både byen og regionen og dens tilbud at kende og samtidig fået et netværk med masser af venner, siger Gustav Valentin, der ikke mindst har mødt sin kæreste i studiebyen.
Han ser derfor frem til at blive mange år som læge i Region Nordjylland. Men det er nødvendigt, at hele familien kan slå rødder, siger Gustav Valentin.
- For mit vedkommende vil det være vigtigt, at min kæreste også har en arbejdsplads. Og at der for eksempel er en ordning, så børnene kan blive passet i tæt tilknytning til sygehuset.