Nordjyske restauranter halter bagefter med madspildsordning

Mens især københavnerne har taget madspildsordningen "Refood" til sig, så er kun 6 nordjyske restauranter tilmeldt ordningen.

(arkivfoto) (Foto: TVA © DR)

De nordjyske restauranter vender den nye madspildsordning Refood ryggen.  Selvom 216 restauranter har tilmeldt sig, siden ordningen startede i juni i år, er kun seks af dem nordjyske.

- Vi skal have flere med, siger Selina Juul, stifter af forbrugerorganisationen Stop Spild Af Mad.

Stop Spild af Mad er en af parterne bag det grønne mærke. Her er Selina Juul overrasket over, at der ikke er flere der har meldt sig til i Nordjylland:

- Alle de mange undersøgelser om madspild, der er lavet de sidste par, viser, at især folk i nordjylland er rigtigt gode til at være nøjsomme. Men jeg tror, at folk i Nordjylland er mere ydmyge, og de vil ikke skilte med det.

Restauranter får Refood-mærket, hvis de forpligter sig til en række initiativer, der mindsker madspild.  En af de få i Nordjylland, der har meldt sig til, er Restaurant Slettestrand nær Fjerritslev.

- For mig er det helt grotesk, at det skal ende i en affaldsspand, siger køkkenchefen på Slettestrand, Kresten Kronborg.

Restauranten får blandt andet hentet madaffald, der bliver genanvendt som biodiesel. Det koster penge at få hentet affaldet, og det er måske ikke noget, som alle har råd til, siger han:

- Man bliver nødt til at tænke på økonomien, som er en hård faktor i denne branche. Så der er selvfølgelig mange, der vil afholde sig fra at give penge for at få hentet deres madaffald, siger han.

Nordjylland er den region, hvor færrest har tilmeldt sig Refood-ordningen. Det er i Københavns-området, at flest restauranter er med. Her er der 72 medlemmer.