Nu kan ældre spise flæskesteg lavet af gelé

Blendede råvarer forklædt som traditionelt smørrebrød hjælper ældre med tygge- og synkebesvær.

Regionshospital Nordjyllands anretning med fiskefilet, lavet i gelé

Et stykke med leverpostej, flæskesteg eller æg og rejer lyder som hverdagsmad for mange. Men for folk med synkebesvær er det ikke lige at gå til.

Derfor begynder flere sygehuse og plejecentre at blende maden og bagefter anrette det, så det ligner almindelige rugbrødsmadder.

- Der er jo rigtig meget livskvalitet i, at man kan spise mad, og at man får den oplevelse, der ligger i at kunne deltage i et måltid, siger Dorte Melgaard, der er formand for Dansk Selskab for Dysfagi - også kendt som synkebesvær.

Regionshospital Nordjylland var blandt de første til at forsøge sig med gelésmørrebrødet, hvor råvarerne bliver blendet og tilsat husblas. Nu efterspørges hospitalets viden landet over.

- Det betyder, at det er den rigtige mad, der kommer ned i maverne hos patienterne, så den løsning ville jeg da ønske, man havde over hele landet, siger Mie Lauwersen, der er klinisk diætist hos Kost- og Ernæringsforbundet.

Forbundet vurderer ifølge nyhedsmagasinet Danske Kommuner, at op mod 87 procent af beboerne på landets ældrecentre lider af tygge- og synkevanskeligheder.

Derfor forsøger Regionshospital Nordjylland hele tiden at udvikle nye tilbud.

- Lige nu er vi ved at kigge på mellemmåltider som for eksempel en lagkage eller en banankage helt ned i geléform, så det smelter inde i munden på patienten, siger Mona Stenskrog, der er køkkenleder.

Efter en blodprop eller hjerneblødning får omkring hver anden problemer med at tygge og synke maden.

- Hvis man får noget mad og nogle konsistenser, man ikke kan tygge og synke på fornuftig vis, så er man konstant i stor risiko for at få lungebetændelse eller blive underernæret, siger Dorte Melgaard fra Dansk Selskab for Dysfagi.

Se mere i videoen øverst i artiklen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.