Ny app skal hjælpe børn: Hvor gør det ondt?

Moderne teknologi skal hjælpe børn med at fortælle lægen om smerter.

I app'en ’Navigate Pain’ kan man med en række funktioner tegne, farve og sætte humørikoner på sin smerte. App'en er dog stadig under udvikling. (© Navigate Pain)

Er det en jagende, stikkende eller brændende smerte?

Særligt for børn kan det svært at sætte ord på, hvor og hvordan det gør ondt, når man oplever smerte, og det gør det vanskeligere at finde den rette behandling.

Derfor har en smerteforsker ved Aalborg Universitet nu udviklet app’en ’Navigate Pain’, hvor børn ved hjælp af farver, humørikoner og tal, kan tegne og vise, hvor på kroppen og de enkelte kropsdele, det gør ondt.

- App'en gør det muligt for patienten at vise, hvordan smerterne flytter sig eller stråler, ligesom i tegnefilm, forklarer Shellie Boudreau, forskeren bag projektet.

Shellie Boudreau samarbejder med Videnscenter for Børnesmerter på Rigshospitalet, hvor sygeplejerske Susanne Molin lige nu tester app’en.

- Vi kan flytte smerten ud og tale om den, i stedet for, den er inde i dem, siger hun.

- For nylig fik vi fra et andet hospital overflyttet et barn, som har haft ondt i syv uger. Der brugte jeg app'en, og jeg fik indtryk af, at det var nogle andre smerter end dem, hun var blevet behandlet for, fortæller Susanne Molin.

App'en er stadig under udvikling, men går det som projektmagerne ønsker, kan app’en på et tidspunkt også tages i brug hjemme i privaten.