Ny jernbane til Aalborg lufthavn vil skabe problemer for bil- og skibstrafik ved Limfjorden

Med op mod otte tog i timen over Limfjorden kan der opstå store trafikale problemer.

Dobbelt så mange tog ved Limfjorden kan skabe trafikkaos både for bil- og skibstrafikken. (Foto: henning Bagger © Scanpix (arkivfoto))

Fremover skal det være nemmere at komme til eller fra Aalborg Lufthavn.

Folketinget har nemlig afsat en kvart milliard kroner til at bygge en ny jernbane fra Aalborg by til Aalborg Lufthavn nord for Limfjorden.

I dagtimerne kører der i dag cirka fire tog over fjorden i timen. Når sporet til lufthavnen er færdigt, stiger det til otte – altså et tog hvert 7,5 minut.

Men man risikerer at skabe nye trafikproblemer omkring Limfjordsoverkørslen, mener en række nordjyske kommuner, Nordjyllands Trafikselskab og Region Nordjylland.

De har i fællesskab sendt et høringssvar til Trafik-, Bolig- og Byggestyrelsen, hvor de gør opmærksom på problemet. Det fortæller Svend Tøfting, projektleder ved Region Nordjylland.

- Det er en fordobling af togantallet, og vejen er spærret i tre minutter per tog. Det betyder, at vi vil reducere kapaciteten af biler på Thistedvej med 25 procent.

Thistedvej er den meget trafikerede hovedvej, der fører trafik fra den vestlige del af Vendsyssel til Aalborg. På den måde vil Thistedvej i Nørresundby være lukket i i alt 24 minutter hver time i dagtimerne.

Ifølge de nordjyske kommuner, Region Nordjylland og Nordjyllands Trafikselskab er det ikke kun trafikken på vejene, der vil blive påvirket.

- Der er også en skibstrafik, der skal afvikles. Med otte tog i timen kan skibene godt komme gennem ved jernbanebroen, men i 2027, hvor der efter planen skal være ti tog i timen, kan skibstrafikken ikke afvikles, siger Svend Tøfting, projektleder ved Region Nordjylland.

Det kan give andre trafikale problemer, når antallet af tog til Nordjylland stiger. (Foto: Grafik: Signe Heiredal © DR Nórdjylland)
Det kan give andre trafikale problemer, når antallet af tog til Nordjylland stiger. (Foto: Grafik: Signe Heiredal © DR Nórdjylland)

Men Rasmus Prehn, trafikordfører og nordjysk folketingsmedlem fra Socialdemokratiet, synes, det er lige lovlig tidligt at bekymres sig allerede nu.

- Vi må tage problemer i den rækkefølge, de opstår, siger han.

Han mener, at selve togtrafikken har førsteprioritet lige nu.

- Nu handler det om at sikre, at vi får så meget tog til Nordjylland som muligt, og der skal vi passe på, at vi i vores iver efter at forudsige problemerne ikke skyder os selv i foden, siger han.

I høringssvaret til Trafik-, Bolig- og Byggestyrelsen bliver foreslås der forskellige løsningsmuligheder.

En løsning er at lade to tog køre over samtidig lige efter hinanden. En anden løsning er en tredje limfjordsforbindelse, der vil aflaste Thistedvej med 40 procent af trafikken.

Den tredje løsning er en viadukt, som jernbanen kan gå over. Det er ifølge Svend Tøfting mest realistisk.

- Aalborg Kommune vil have en niveaufri skæring, det vil sige, at man fører vejen under jernbanen via en viadukt. Man har mange steder løst problemet ved at fjerne krydsninger med vejbanen. Det er den mest realistiske løsning lige nu, siger han.

Efter planen skal det nye spor til lufthavnen være klar i 2020.

Facebook
Twitter