Ny metode: Patienter skal holde vejret i 30 minutter

Det gør kritiske operationer nemmere, når man kan stoppe patienters vejrtrækning, siger overlæge.

Metoden er indtil videre testet med succes på ti personer og en del forsøgsgrise.

Det er i forvejen kompliceret at udføre en operation på et menneske, men det bliver gjort endnu sværere af, at patienterne trækker vejret og organerne dermed bevæger sig.

Men uden vejrtrækning kan man jo ikke overleve – og dog.

En ny metode fra Aalborg Universitetshospital gør faktisk, at man kan stoppe patienters vejrtrækning i op til 30 minutter.

Det fortæller overlæge Benedict Kjærsgaard, som er manden bag metoden.

- Vi bedøver personen, så han ikke selv trækker vejret, så tilføjer vi ren ilt til lungerne under svagt tryk hele tiden, og på den måde siver ilten over i blodet, forklarer overlægen.

Den åndeløse metode

Hvordan virker den åndeløse metode fra Aalborg Universitetshospital?

  • Patienten bedøves først.
  • Hvorefter åndedræt stoppes med en indsprøjtning.
  • Respiratoren, som patienten er koblet til, standses også.
  • Gennem en iltslange med en lille ballon, som slutter tæt i luftrøret, tilføres nu en strøm af ren ilt til lungevævet.
  • Selvom lungerne ikke bevæger sig, siver ilten ligeså stille ud i blodbanerne.
  • Metoden kan højest bruges i 30 minutter ellers bliver kuldioxidniveauet i patientens blod for højt.

Ilten kommer ned i lungerne via en tætsluttende tube i luftrøret, og metoden er indtil videre testet med succes på ti personer og flere forsøgsgrise.

Overlæge Benedict Kjærgaard har opnået sine resultater ved at videreudvikle på den 60 år gamle metode apnøisk oxygenering, og den gør en lang række indgreb lettere, blandt andet hvis man skal operere for kræft, som har spredt sig til leveren, tage prøver fra lungerne eller udføre avancerede MR-skanninger.

Den store udfordring her er nemlig, at når man trækker vejret, bevæger lungerne sig helt naturligt, hvilket også gør, at de andre organer i kroppen bevæger sig.

Et ekstra instrument til at hjælpe alvorligt syge

Det kan gøre det meget svært at udføre avancerede operationer i for eksempel leveren, forklarer kirurger Ole Thorlacius fra Aalborg Universitetshospital.

- Når vi trækker vejret bevæger leveren sig flere centimeter. Forestil dig så, at du skal ramme en ting på størrelse med en ært i leveren. Det siger sig selv, at det ikke er særlig nemt, siger han.

Derfor er han glad for mulighederne ved den nye metode.

- Det her er et ekstra instrument til at hjælpe alvorligt syge patienter. Det gør vores arbejde nemmere, når organerne ligger stille, siger han.

Metoden kan ikke bruges til timelange indgreb, da man højest kan stoppe vejrtrækningen i 30 minutter. Men tidsbegrænsningen er ikke på grund af manglende ilt til patienten.

- Problemet er ikke ilten. Patienten optager ilt hele tiden via lungerne, men kuldioxiden i blodet kan ikke komme væk, derfor er der denne tidsbegrænsning, siger Benedict Kjærsgaard.

Metoden har været otte år undervejs, og håbet er nu, at metoden kan tages i brug på landets hospitaler.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.