Ny operationsmetode gavner knæ-patienter

En ny operationsmetode giver knæ-patienter færre smerter og kortere genoptræningstid.

En ny operationsmetode giver knæ-patienter færre smerter og kortere genoptræningstid. (Foto: Birgitte Melbye © DR)

Det er godt nyt på vej til de omkring 8000 danskere, der hvert år får indopereret et kunstigt knæ.

En ny operationsmetode betyder kortere genoptræningstid og færre smerter bagefter.

Kirurger på Aalborg Universitetshospital har afprøvet metoden på 35 patienter, samtidig med, at 35 andre patienter blev opereret efter den traditionelle metode.

Manchet giver problemer

Kirurger er altid bekymrede for, om knæprotesen sidder godt nok fast. Og for at skabe "tørhed" omkring cementen, der fastgør protesen, har man hidtil spændt en manchet omkring patientens ben, som har stoppet blodtilførsel i op til halvanden time. Men det gav problemer for patienten efterfølgende:

- De kom langsommere i gang med genoptræningen og havde brug for mere smertestillende medicin, fortæller kirurg Ashir Ejaz fra Ortopædkirurgisk Afdeling i Farsø under Aalborg Universitetshospital.

58-årige Bjarne Fosnæs er en af de patienter, der har fået gavn af den nye operationsmetode.

 - En uge efter jeg fik mit nye knæ i november 2011 kunne jeg køre bil igen, og jeg har ikke mærket  noget til mit knæ siden, fortæller han.

Skyller blodet væk med vand

Ved den nye metode undlader lægerne at spænde manchetten på og holder i stedet operationsstedet tørt og synligt ved at skylle blodet væk med masser af saltvand og duppe med servietter.  Samtidig får patienterne medicin, der forhindrer blødning under operationer, siger Ashir Ejaz.

Ifølge ham bruges manchet-metoden i næsten hele Danmark, når patienter skal have kunstige knæ. Men han vil nu lægge op til en diskussion om, hvorvidt manchetten bør afskaffes eller bruges begrænset.

Ejaz' patienter er blevet fulgt i over to år med special-røntgen, der skal afsløre, om proteserne har forskubbet sig. 30. maj forsvarer Ashir Ejaz en phd-afhandling om den nye metode.

Ny metode kan blive ny standard

Viser det sig, at det er mest hensigtsmæssigt at operere uden manchetten, vil den metode blive gjort til standard i Region Nordjylland. Ashir Ejaz forventer, at de øvrige regioner hurtigt vil følge trop:

 - Ud over at skåne patienterne for smerter, er der også samfundsøkonomiske perspektiver i at gøre patienterne så friske så hurtigt som muligt, så de kan genoptage deres vante liv, siger kirurgen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter