Ny rapport om Limfjordstunnelen: Store konsekvenser ved uheld og trafikpropper

Det kan ramme Vendsyssel hårdt, hvis Limfjordstunnelen må lukke i en længere periode.

På hverdage kører 85.000 biler gennem Limfjordstunnelen. Ifølge en række eksperter er det uacceptabelt tæt. (© DR)

Trafikmængden over Limfjorden ved Aalborg vokser markant, og det samme gør risikoen for ulykker, der kan lamme trafikken til og fra Vendsyssel.

Flere end 85.000 køretøjer passerer hver eneste hverdag gennem Limfjordstunnelen, der forbinder Aalborg med Nørresundby under Limfjorden - og tallet stiger støt med 2,7 procent hvert eneste år, viser en ny rapport lavet af Rambøll.

- Det påvirker blandt andet turismen, havne og lufthavne og deres muligheder for at transportere gods, men også virksomheders lyst til at nedsætte sig i området, siger afdelingsleder Søren Randrup-Thomsen fra Rambøll.

Ifølge Søren Randrup-Thomsen er forbindelserne over Limfjorden meget kritiske infrastrukturpunkter - der er nemlig kun to forbindelser over fjorden i det område.

- Vi er i et område, hvor der kun er ganske få strenge at spille på i det system, som forbinder syd og nord, siger han.

Stor bekymring hos erhvervslivet

Formand for Dansk Industri i Vendsyssel og direktør på marmeladefabrikken Fynbo Foods i Vrå, Richard Fynbo, peger på, at erhvervslivet ikke kan tåle en længere lukning af en af de to limfjordsforbindelser.

- Det er ikke kun et spørgsmål om, at nogle virksomheder vil flytte herfra, men også om nogle nye virksomheder overhovedet vil flytte hertil, så det er altafgørende at få løst den her sårbarhed, siger han.

Richard Fynbo kan også sagtens mærke det i sin egen virksomhed.

- Langt hovedparten af vores varer skal syd for fjorden, så det vil være katastrofalt, hvis der sker noget med en af forbindelserne, siger han.

Rapporten er bestilt af Region Nordjylland for at få et overblik over konsekvenserne i tilfælde af gentagne uheld på vejnettet, og det er ifølge Svend Tøfting, projektleder ved Region Nordjylland, bekymrende læsning.

- Det bekræfter de bekymringer, vi har haft. Man er især bekymret i Vendsyssel for at blive kappet af resten af Danmark, siger han.

Hvis der sker noget på en af forbindelserne, har det en stor indvirkning på hele området.

- Vi har cirka 25.000 nordjyder fra Vendsyssel, der skal sydpå hver morgen og så hjem igen om aftenen, siger Svend Tøfting

Rapporten skal nu behandles i komiteen for en 3. Limfjordsforbindelse senere på måneden.

Facebook
Twitter