Ny uddannelse for sygeplejersker kan være med til at afhjælpe lægemanglen

Kandidatuddannelse skal klæde sygeplejersker på til at kunne tage flere opgaver.

Håbet er, at APN-sygeplejerskerne kan forhindre at patienter bliver unødigt genindlagt. (modelfoto)

Sygeplejersker skal gennem en ny uddannelse lære at diagnosticere, vurdere og behandle patienter, som ellers kun læger gør det i dag.

- Det kan være med til at afhjælpe lægemanglen og blandt andet forhindre, at borgere unødvendigt bliver genindlagt igen og igen.

Det håber ældre- og sundhedschef Annette Secher fra Aalborg Kommune, som er en otte kommuner, der har arbejdet på at få den nye kandidatuddannelse op at stå.

- På sigt ser vi gerne, at de får kompetencer til at ordinere og diagnosticere, så de bliver en forlængelse fra den praktiserende læge og ud til borgerens eget hjem, siger hun.

Uddannelsen i avanceret klinisk sygepleje, APN, begynder på Aarhus Universitet til september næste år. Det er Dansk Sygeplejeråd, der har taget initiativ til uddannelsen sammen med kommunerne Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense, København, Randers, Silkeborg og Norddjurs.

Patientens vognstyrer

I Aalborg Kommune forventer ældre- og sundhedschefen, at sygeplejersker med den kommende kandidatuddannelse blandt andet vil kunne fungere som en slags vognstyrer for patienten i den almene praksis.

- Én, der eksempelvis kan følge og hjælpe multisyge borgere rundt i systemet og se på tværs af de forskellige sygehusafdelinger, som typisk er specialiserede og hver især kun ser på én diagnose, siger Anette Secher.

Hun mener samtidig, at kompetencerne hos de kommende APN-sygeplejersker kan få en vigtig betydning for arbejdspresset på lægerne.

- Især i Nordjylland kunne det være rigtig godt, for vi har lægemangel og mange patienter hos de praktiserende læger, siger ældre- og sundhedschefen.

Kandidatuddannelsen klæder blandt andet sygeplejerskerne på med endnu mere sygdomslære end den, de får på deres basisuddannelse. Det er der behov for, siger Anette Secher.

- De fleste borgere befinder sig trods alt ude i eget hjem, og der er brug for, at der er nogen, der kan de her ting om aftenen og i weekenden, for ellers får vi igen brug for endnu flere læger, vurderer hun.

Ansvaret skal ligge hos lægen

Hos Lægeforeningen ser man også positivt på den nye uddannelse.

Dog er det ifølge formand Andreas Rudkjøbing vigtigt, at sygeplejerskerne ikke står alene med ansvaret for behandlingen.

- Det er fint, at sygeplejersken arbejder med selvstændighed, men det lægelige behandlingsansvar skal være klart forankret hos enten en praktiserende læge eller en sygehusafdeling, påpeger han.

Kandidatuddannelsen tager to år på fuld tid eller fire år på deltid, og kræver, at man har en professionsbachelor i sygepleje.

I USA, Canada, Holland og en lang række andre lande har man i flere år brugt APN-sygeplejersker.