Nye vaner får publikum til at svigte koncerter: Festival sælger billetter til 10 kroner

Flere steder i landet er der god plads mellem koncertgæsterne. Billetsalget er sløvt og rammer både kunstnere og arrangører.

Den danske sanger Kesi, der her spiller til Smukfest i 2019, har svært ved at tiltrække 2.000 publikummer i Aalborg i weekenden. (Foto: Kim Matthai Leland)

Festivaler, som vi kender dem, blev igen i år aflyst på grund af corona, men det har ikke fået os til at bruge pengene på enkeltstående koncertoplevelser i stedet.

Faktisk går det trægt med billetsalget flere steder i landet.

Det mærker blandt andre Skråen i Aalborg, som afholder koncerter hver fredag og lørdag i august.

Her er der stadig billetter til salg til samtlige koncerter, selvom der er udbudt langt færre billetter i år for at leve op til de gældende coronarestriktioner.

- Det betyder, at kunstnerne får et mindre honorar, og det betyder, at vi selv taber penge, selvom honoraret er mindre. Så vores økonomi er blevet mere anstrengt, fortæller leder af Skråen Jørgen Nissen.

Samme billede tegner sig også i eksempelvis Varde, Frederikshavn og Aabenraa.

I sidstnævnte by har Aabenraa Live blot solgt i omegnen af 200 billetter til sommerkoncerter med Anne Linnet og The Savage Rose.

Det handler både om frygt for deltavarianten, og fordi flere end tidligere har holdt sommerkoncerter, vurderer leder af Aabenraa Live Morten Vilhelm.

- På alle mulige havne og i alle byer har der været store danske navne, som har optrådt. De vil gerne ud og spille, og det har derfor været nemt at komme i nærheden af. Udbuddet har været stort i år, siger han.

Nye vaner spænder ben

Vi skal ikke mange uger tilbage i tiden, før vi forsamlede os i store mængder om det danske herrelandshold i fodbold til EM-slutrunden.

Men der er tilsyneladende ikke samme trang til at komme ud til spillestederne, når det er musikere, der står på plakaten.

I Frederikshavn har Arena Nord derfor brugt flere penge på marketing, end de har gjort i mange år.

Blandt andet har de for første gang i fire år proppet deres program i samtlige postkasser i området, fortæller direktør Per Malmberg.

- Vi kunne se på tendensen, at folk er henholdende. Derfor har vi trykt vores magasin i 55.000 eksemplarer, der bliver husstandsomdelt i hele Vendsyssel, siger han.

Spillestederne og koncertarrangørerne kan med god grund pege fingre ad coronavirus, det vurderer Michael Bang Petersen, der er corona-adfærdsforsker på HOPE-projektet ved Aarhus Universitet.

- Vi har tillagt os nogle lidt nye vaner. Vi har fundet måder at bruge fritiden på hen over de seneste nedlukninger, der gør, at vi ikke søger det offentlige rum på samme måde som før, siger han.

Publikum til koncert med den danske sanger Christopher under festivalen 5700 Svendborg den 22. juli i år. (Foto: THOMAS RUNGSTRØM)

I Aalborg frygter Skråens leder, Jørgen Nissen, at der vil gå flere år inden vi igen er klar til at stå side om side og spille luftguitar og skråle med det ene hit efter det andet.

Men det er meget svært at spå om, mener Michael Bang Petersen.

- Vi har fået deltavarianten som den dominerende. Og det betyder, at der er kommet mere usikkerhed og bekymring i befolkningen. Det betyder nok også, at der går lidt længere tid, inden vi er tilbage ved normalen.

Gratiskoncert og billetter til 10 kroner

Roskilde Festival, Smuk Fest og NorthSide er alle blevet aflyst i år. Festivaler, der normalt trækker tusindvis af koncertgæster.

Af samme grund havde Nordstrand-festival i Nykøbing Sjælland håbet, at de kunne slå sit navn fast i et festivalfattigt år.

Flere dage i træk har de koncerter, hvor publikum kan købe billet til de enkelte koncerter. Men det er ikke gået som håbet, siger stifter André Kolbe.

- Nogle af musikerne har jeg allerede måtte rykke til næste år. Eksempelvis Calby som jeg kun havde solgt seks billetter til, siger han.

Det er første år for festivalen, der fortsat håber at kunne få overtalt sommergæsterne til at købe billetter til de mange musikoplevelser.

- Der er blevet lagt 1,8 millioner kroner i festivalen, og det er nu, vi har chancen for at vise os, når de store festivaler ikke spiller, siger André Kolbe og tilføjer:

- Vi fuldfører festivalen i den her uge og håber på, at de, der kommer, kan sprede ordet til næste år. Aura Dione spiller i aften, hvor billetten koster en tier, og i morgen spiller Malthe Ebert til nul kroner for dem,der møder op, så vi kan vise, hvad vi kan som en lille festival, siger André Kolbe.

DR Nyheder har været i kontakt med organisationen Dansk Live, der ikke kan bekræfte, at det sløve billetsalg er en generel tendens i hele landet.

Facebook
Twitter