Nyt middel mod stress og koncentrationsbesvær: Kig på en ko

Stilheden er i centrum på Naturvejlederforeningens Årskonference, som i disse dage finder sted på Livø.

Naturvejleder, Marianne Graversen, deltog i Naturvejlederforeningens Årskonference med fokus på stilhed. Her blev hun blandt andet sat til at kigge på en ko i en time.

Stilhed og fordybelse er blevet en trend, som mange danskere har taget til sig de seneste år.

Yoga, klosterophold, ”silent walk”, ”silent dinner” og sågar ”silent dating” er fænomener, som vi ser flere og flere af. Og også på Naturvejlederforeningens Årskonference på Livø midt i Limfjorden har man taget stilhedstrenden til sig.

Konferencen har nemlig fået overskriften ”Naturens stillekupé”, hvor de 150 deltagere bliver inspireret til at bruge stilhed og fordybelse i deres daglige arbejde med naturformidling.

- Naturen kan noget helt særligt i forhold til at give os roen og tiden til at opleve tingene i et roligere tempo. I vores hverdag bliver vi hele tiden forstyrret af mobiltelefoner, men naturen kan give os indsigt og oplevelser, som vi ikke kan få på vores skærme, mener naturskoleleder i Naturstyrelsen, Peter Gammelmark Thing, som er med til at afvikle konferencen.

Kig på en ko

En af de mange workshops på årskonferencen giver mulighed for at udleve den ultimative fordybelse. Deltagerne skal ganske enkelt følge en ko i en time. De skal hverken tegne eller notere, men bare kigge og observere.

En af dem, som har været igennem øvelsen, er Marianne Graversen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus. Hun er egentlig vant til at kigge på køer på sin arbejdsplads, men hun oplevede alligevel at se helt nye detaljer og perspektiver.

- Jeg begyndte lige pludselig at lægge mærke til koens firkantede former, som stod i kontrast til den mere runde og bløde hest, som også stod på marken, fortæller hun.

Selvom det kan virke banalt at observere formerne på en ko, så er den simple opgave, ifølge Marianne Graversen, med til at give sindet ro og fokus.

- Det er ikke så meget det, at man skal glo på en ko. Det er det at finde roen i, at nu skal jeg kun lave den her ene ting i en time. Man kunne godt bare sidde stille og glo ud i luften, men det at følge en ko giver et formål, som samtidig virker aktiverende for, at man får ro, oplevede hun.

Vi skal bare holde vores kæft

Ifølge rådgiver og stilhedsekspert Bastian Overgaard er det positivt, at stilhed vinder frem netop nu.

- Vi er ved at brænde sammen af al den støj og alle de distraktioner, som vi har skabt i det her samfund. Og al den støj påvirker risikoen for kræft og stress og forstyrrer vores evne til koncentration og indlæring, siger han.

Bastian Overgaard arbejder til daglig med at implementere mere stilhed på de danske arbejdspladser. Han understreger, at det ikke kræver komplicerede øvelser i mindfulness eller særprægede yogastillinger at få glæde af stilheden. Blot vet at indlægge stilhedspauser på et minut i starten og slutningen af et møde, kan man opnå øget effektivitet, lyder hans erfaring.

- Stilhed har i sig selv en virkelig stærk effekt. Vi behøver ikke at skulle noget mentalt eller være til stede i nuet og den slags. Vi skal simpelthen bare holde kæft sammen, siger han.