Nyt smykke til efterladte: Et fingeraftryk for livet

En nordjysk virksomhed har specialiseret sig i at lave smykker med fingeraftryk fra døde.

Et fingeraftryk i et smykke som dette kan bruges i halskæder, ringe og nøgleringe. Det har man specialiseret i hos den lille nordjyske virksomhed, IDentityjewls. (Foto: PRIVAT © DR Nórdjylland)

Telefonen ringer en tidlig mandag morgen hos guldsmed Kirsten Pepping i Frederikshavn.

I den anden ende er en kvinde, og hun er ked af det. Hendes far er død i løbet natten.

- Hun har ringet forkert, tænker jeg først. Du har fat i en guldsmed og ikke en bedemand, fortæller Kirsten Pepping.

Men opkaldet fejler ingenting. Kvinden har et specielt ønske. Inden faderen lægges i kisten, beder hun om at få lavet et smykke med fingeraftryk fra ham. Det samme ønsker hendes mor og søskende.

- Det var en usædvanlig smuk tanke, også lidt voldsom, men det var faktisk en god ide, siger Kirsten Pepping.

En boks med modellervoks

Siden har hun netop specialiseret sig i at lave personlige smykker, hvor de efterladte kan få et håndgribeligt minde med fra de døde.

Det gør hun i samarbejde med bedemændene Buurgaard og Jessen.

- Rent praktisk vil det foregå i forbindelse med, at den afdøde bliver lagt i kisten, enten i hjemmet eller på sygehuset, fortæller medindehaver Gitte Buurgaard.

I værkstedet i Frederikshavn producerer guldsmed Kirstine Pepping de personlige smykker. (Foto: Satie Cuber Espersen © DR Nórdjylland)

- Vi har en lille boks med en slags modellervoks, der skal formes lidt. Så vælger man en finger, hvor vi tror, der kan blive et fint aftryk. De pårørende kan også have et ønske om, hvilken det skal være, siger hun.

Hos bedemandsvirksomheden oplever man, at det for mange giver god mening at have noget vedvarende minde, som er helt unikt.

Samme opfattelse har Jacob Borrits Sabra, der er phd. i arkitektur og design og blandet andet beskæftiger sig med ritualer, når vi skal mindes vore kære.

- Vi ser lige nu et samfund, hvor der bliver lagt mere vægt på det individuelle og personlige, og det er også det, nogle af bedemændene møder en efterspørgsel på, siger han.

En tatovering med aske

Det kommer blandt andet til udtryk, når man til begravelsen tilvælger musik fra den afdødes eget liv, og ikke blot nøjes med de traditionelle salmer. Men det kan også være mere konkret.

- At man får lavet smykker, endda tatoveringer, hvor asken kan være indblandet i blækket, så den afdøde bliver en del af livet, siger han.

Han understreger, at der som sådan ikke er noget unormalt i det. Dengang fotografiet blev opfundet, brugte man pludselig billleder af de døde til at mindes.

Fingeraftrykket kan tages før den pårørende dør. I andre tilfælde kan bedemanden taget aftrykket fra den afdøde. (Foto: Satie Cuber Espersen © DR Nórdjylland)

Selv bærer han sin bedstefars ur på armen. Dog er der en væsentlig forskel i at gå med noget, som har en direkte tilknytning til den afdødes liv og at få fremstillet nye genstande i forbindelse med selve døden.

- Det er måske mere en måde tage kontrol over mindet og hukommelsen på, siger Jacob Borrits Sabra.

- Jeg har fuld forståelse for, at man midt i sorgen har brug for ting, der kan holde en fast i forbindelsen til den afdøde og til jorden. Efter noget tid kan man så måske føle, at man ikke har brug for det længere, og man kan gemme smykket væk og tage det frem igen, siger han.

https://www.facebook.com/P4Nordjylland/videos/1167518979924996/

Et aftryk fra nevøen

Kirsten Pepping har også lavet smykker til personer, som hun selv har været tæt knyttet.

Da hendes nevø var syg af kræft, ville hun lave et aftryk i et smykke til sin søster. Det skete på et tidspunkt, hvor han endnu ikke var gået bort.

- Det var meget voldsomt at spørge ham: Har du lyst til at sætte dit aftryk her? Men det var han meget afklaret omkring, og hvis han overlevede. kunne vi jo bare smide det ud, fortæller hun.

Som guldsmed er hun glad for at kunne hjælpe andre videre i sorgen.

- Det er selvfølgelig noget andet, når det er de pårørende til døde, der kommer og henter et smykke. Det er ikke med et stort smil som ellers, men med en tåre, der triller ned ad kinden.