Nyt tiltag: Privatbilen skal være bussens forlængede arm

Nordjyllands Trafikselskab lancerer i dag et samarbejde med den private samkørselsstjeneste Gomore.

Busser og privatbilister skal fremover samarbejde om at transportere passagerer fra et sted til et andet. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Et lidt alternativt ægteskab på de danske landeveje bliver i dag indgået i Nordjylland.

Det er Nordjyllands Trafikselskab, der står for den kollektive transport i landsdelen, og den private samkørselsvirksomhed Gomore, som slår pjalterne sammen, så det fremover bliver nemt at hoppe direkte fra bussen og over i en privat personbil eller omvendt.

Intentionen er at forbedre transportmulighederne særligt for den del af nordjyderne, der bor uden for de største byer, hvor bussen ikke kommer så tit.

Men det har ikke været uden betænkeligheder at lave et så tæt samarbejde med en privat aktør, fortæller direktør for Nordjyllands Trafikselskab Jens Otto Størup.

- Der er nogen hos os, der har måttet sluge nogle kameler i forhold til at lave den her form for samarbejde, for det er bestemt ikke den måde, vi har tænkt på altid. Vi har tænkt os og dem og enten eller. Nu tænker vi både og.

- Det har de taget imod med kyshånd hos de private, siger Jens Otto Størup.

Bilister tager over, hvor bussen slipper

Konkret betyder samarbejdet, at man har udpeget 13 særlige samkørsels-stoppesteder, hvor man som buspassager kan blive samlet op af privatbilister, der gennem Gomore tilbyder lift.

Derudover skal det være muligt at søge sig frem til både busforbindelser og Gomore-lift i Nordjyllands Trafikselskabs digitale rejseplan, når man skal fra A til B.

Direktør Jens Otto Størup frygter ikke, at trafikselskabet kommer til at miste kunder, når passagererne får øjnene op for lift med privatbilister, der i mange tilfælde kan tilbyde billig transport.

Tværtimod forventer han, at der vil blive flere rejsende med den kollektive trafik. Også selvom der langt fra vil være et Gomore-lift hver gang, man skal til eller fra bussen.

- Det, at man kan få et lift ind til en stationer eller en busterminal, gør, at den kollektive trafik faktisk bliver mere tilgængelig, hvis man bor ude på landet, siger Jens Otto Størup.

- I fællesskab med taxaerne, Gomore og andre kan vi fortrænge privatbilen (uden medrejsende, red.) bare en gang imellem, og det betyder, at vi får en større kage at dele alle sammen, fortsætter han.

På Aalborg Universitet ser trafikforsker Harry Lahrmann gode effekter ved et samarbejde, der bygger ovenpå de eksisterende løsninger inden for den kollektive trafik.

- Sammen med flex-busser vil det bidrage til øget mobilitet i yderområderne og dermed gøre det mere attraktivt at bo der. Også selvom man ikke har bil eller kan køre, siger han.

Her kan man hoppe fra bussen over i bilen:

  • Frederikshavn Kommune: Frederikshavn St. Østervrå Torv - Vrængmosevej

  • Hjørring Kommune: Løkken Busterminal Vrå Station Sindal Station Banegårdspladsen, Hjørring Banegårdspladsen, Hirtshals

  • Aalborg Kommune: Lindholm Station Aalborg Station Svenstrup Station Lundby v. Skovstrupvej Egense v. Medborgerhuset Kilde: Nordjyllands Trafikselskab

På kortet ovenfor kan man se 13 udvalgte 'samkørsels-stoppesteder', hvor det skal være nemt at skifte fra offentlig transport til lift med privatbilister hos Gomore. (© Nordjyllands trafikselskab)
Facebook
Twitter