Økologer ærgrer sig over motorvejsplaner på Limfjords-ø - men har ikke opgivet kampen

En ny limfjordsforbindelse skal efter planen gå via øen Egholm, men det huer ikke de lokale.

Mens mange pendlere formentlig glæder sig over den aftale om ny infrastruktur i Danmark, som regeringen i dag præsenterede, vender mundvigen den anden vej på Egholm.

I aftalen er der afsat 6,6 milliarder kroner til en ny limfjordsforbindelse mellem Aalborg og Nørresundby, og den skal efter planen gå over den lille Limfjords-ø.

Det vil være en skam, siger beboerne på øen, der ellers er hundrede procent økologisk.

- Jeg synes jo, at det er mærkeligt, at man vælger den sidste grønne plet i Aalborg, hvor vi har en stor økologisk ø, der faktisk ligger i 9000 Aalborg, og så synes, at det er fantastisk at lægge asfalt ud over det hele, siger Ove Axelsen, der er beboerformand og økologisk landmand.

Hvordan har du det med det?

- Jeg føler mig lidt nedtrykt og synes, det er lidt sørgeligt. Men vi har ikke opgivet kampen, og egentlig giver det også lidt kampgejst. Vi er klar til at udfordre - det er vi, siger han.

Peger på andre løsninger

De nordjyske kommuner, regionen og de politiske ordførere i Folketinget lagde sig i 2014 fast på en tredje Limfjordsforbindelse over Egholm frem for alternativerne over Lindholm eller en paralleltunnel ved siden af den eksisterende Limfjordstunnel.

(Foto: (Grafik) Signe Heiredal © DR Nórdjylland)
(Foto: (Grafik) Signe Heiredal © DR Nórdjylland)

Siden har de nordjyske kommuner kæmpet hårdt for at få projektet til at blive en realitet, og regeringen har i forbindelse med dagens aftale taget imod Aalborg Kommunes tilbud om at skyde 600 millioner kroner i projektet.

Beboerne på Egholm og repræsentanter fra foreningen Egholms Venner er dog langt fra enige i, at en vej over Egholm er den rigtige løsning.

De peger på, at Egholm kun vil aflaste en del af trafikken, mens Limfjordstunnelen fortsat vil tage langt størstedelen af bilerne over fjorden, og at der dermed fortsat vil kunne opstå køer i tunnelen.

Vil råbe politikerne op

Derfor er der grund til at fortsætte protesterne, siger Ove Axelsens hustru, Anne Kathrine Linnemann Axelsen.

- Vi vil gøre det, vi hele tiden har gjort. Vi vil rykke sammen og prøve at råbe politikerne op.

Må man ikke bare sige nogle gange, at der er ting i den store offentligheds interesse, der må gå forud for de interesser, der er fra de 50 mennesker, der bor på øen?

- Jeg tror ikke, det er den store offentlighed. Jeg tror, det er nogle politikere, som har blæst det her op til deres mærkesag. Hvis man spørger den enkelte, både her og andre steder i landet, så tror jeg ikke, at de vil kunne se logikken i at lave en motorvej henover der, hvor Limfjorden er bredest i stedet for der, hvor den er smallest, siger Anne Kathrine Linnemann Axelsen.

På Egholm ønsker man desuden at få gjort øen til Natura 2000-område på grund af stedets natur og dyreliv.

Spidsen af Egholm med udsigt ind over Aalborg og Nørresundby. (Foto: Janus Benjamin Jacobsen © DR Nyheder)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk