Økologi er urealistisk for mange landmænd

Vi køber økologisk mælk som aldrig før, men en omlægning til økologi kræver både tid og penge for landmanden.

Karsten Mikkelsen besluttede i efteråret at omlægge sin bedrift til økologi. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Efterspørgslen på økologisk mælk har aldrig været større. Alligevel vil mange landmænd få svært ved at omlægge deres bedrift i en mere bæredygtig retning.

Det mener bankdirektør i Spar Nord Lars Møller.

- Der er mange landmænd, som er så pressede, at det nok er urealistisk, at de kan gennemføre. De kan ikke foretage investeringer og så vente 18 eller 24 måneder, inden de får et økonomisk udbytte af det, siger han.

En af de landmænd, der alligevel har valgt at tage skridtet, er Karsten Mikkelsen fra Stenild ved Hobro. Efter lange overvejelser tog han i efteråret beslutningen.

- Overvejelserne går på, om man nu også slår til. Det er en ny måde at producere på, hvor vi skal prøve at få noget ud af det uden at bruge alle de her hjælpemidler som sprøjtegifte og gødning, siger Karsten Mikkelsen.

Han vurderer, at han, hvis alt går vel, om året kan hente en million ekstra i indtægter for sine 260 køer ved omlægningen.

I sidste ende er det en individuel vurdering hos banken, der afgør, om der er økonomi til en omlægning, siger Lars Møller fra Spar Nord.

Det selvom landmændene, der udgør syvv procent af kunderne i banken, sidste år stod for 98 procent af tabene.

- Vi tager altid udgangspunkt i den enkelte landmand, og helt generelt er vi jo altid interesserede i at hjælpe vores kunder med de investeringer, de gerne vil foretage, siger bankdirektøren.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.