Oldtidsfund: Marker på flere tusind kvadratmeter

Særdeles velbevarede plov-spor kan give mere viden om oldtiden.

Oldtidens marker var flere tusind kvadratmeter store.

Det viser spor fra datidens plove, som Nordjyllands Historiske Museum har fundet på et kaserne-område i Nørresundby.

Sporene betragtes som enestående, siger museumsinspektør Torben Sarauw. Spor efter såkaldt ard-pløjning er nemlig hidtil kun fundet i mindre områder under eksempelvis gravhøje.

- Flyvesand har dækket marken her, og siden har den været uberørt, så den er ret velbevaret, siger museumsinspektøren.

Mulden og sandet over den 2.000 år gamle mark skal nu fjernes, og en analyse kan herefter forhåbentlig afsløre nye ting om livet og dagligdagen i oldtiden på bakkeøerne ved Nørresundby og Aalborg.

- Vi håber på en del ny viden om lokalområdet og vegetationen, og måske kan vi også se, om man gødede jorden dengang, siger Torben Sarauw.

Arden var den form for plov, der blev brugt til at pløje jorden med, inden hjulploven blev opfundet. Den var lavet af træ og havde i begyndelsen kun en "tand", som løsnede jorden.

Selve udgravningen af marken i Nørresundby forventes at tage tre uger. Der vil undervejs blive taget luftfotos af ard-sporene i området, så man bagefter kan dokumentere, hvor stor marken har været.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.