Omstridt advokat: Koranafbrænding er selvforsvar

Forsvarer for den 42-årige mand, der er tiltalt for at afbrænde koranen, kalder afbrændingen et forsvar mod ’krig og vold.’

Det er blot fjerde gang, at Anklagemyndigheden rejser tiltale efter straffelovens blasfemiparagraf. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

En 42-årige mand fra Nordjylland blev i går eftermiddags tiltalt for overtrædelse af blasfemiparagraffen, efter at han i december 2015 lagde en video på nettet, hvor han brænder en koran af.

Manden har nægtet sig skyldig, og i dag kalder hans forsvarsadvokat Rasmus Paludan i en pressemeddelelse afbrændingen for et ’selvforsvar’ mod den måde som bogen, altså koranen, ’opfordrer til krig og vold’.

- Jeg mener bestemt, at det er selvforsvar, siger han til DR Nordjylland.

- Jeg synes ikke, det er urimeligt, at man så som vantro, eksempelvis som god patriotisk dansker, brænder den bog af for at undgå, at de budskaber, der er i bogen bliver spredt. Nemlig, at man skal dræbe danskere, fortsætter Rasmus Paludan.

Rasmus Paludan er ved siden af sit job som advokat aktiv i den islamkritiske forening ’For Frihed’, der tidligere gik under navnet Pegida, og han er en kendt skikkelse i det højreradikale miljø.

Udover at forsvare sin klient i den verserende sag, kommer han med en generel opfordring om at sløjfe blasfemiparagraffen:

- Blasfemiparagraffen er sådan en mærkelig størrelse mellem strafferet og politik, og jeg mener, at det er meget mere politik, end det er strafferet, siger han.

Rasmus Paludan oplyser desuden, at han vil indkalde forfatter og tidligere formand for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard som ekspertvidne i islam under retssagen.

Det er blot fjerde gang, at Anklagemyndigheden rejser tiltale efter straffelovens blasfemiparagraf (§ 140):

  • 1938: Fire personer blev dømt i Østre Landsret for på offentligt ophængte plakater og i offentligt udgivne skrifter at have drevet spot med og forhånet det jødiske trossamfunds troslærdomme.

  • 1946: To personer modtog en bøde for at have foretaget en ”dåbshandling” under et københavnsk maskebal.

  • 1971: To programchefer fra Danmarks Radio frifundet af Gladsaxe Ret for tv- og radioudsendelser, hvor kunstneren Trille fremførte visen ”Ham Gud” eller ”Øjet”.

Facebook
Twitter