Opfordring til landmænd: Stop i tide og red familien

To store landbrugsorganisationer opfordrer i dag sine medlemmer til at tage kontakt til en rådgiver for at finde ud af, om det er på tide at dreje nøglen om.

Mange landbrug er i så dyb krise, at to store landbrugsorganisationer nu opfordrer sine medlemmer til at tage kontakt til en rådgiver for at finde ud af, om det er på tide at dreje nøglen om. (Foto: Sanne Skovby Rossen © DR Nordjylland - Arkivfoto)

Mange landbrug er i så dyb krise, at to store landbrugsorganisationer nu sender en usædvanlig mail ud til sine medlemmer.

- Vi opfordrer dem til at tage en snak med en professionel rådgiver, om det er tid til at sige stop nu, og på den måde undgå mere gæld og redde familien, siger formand for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen fra Løgstør.

Ifølge ham er mange landbrug i så svær en situation, at mange kommer til at dreje nøglen om.

- Og så skal man bare have tingene gennemarbejdet, før man sidder i en fuldstændig fastlåst situation, siger han.

Oplever separationer, vanrøgt og selvmord

Hos Danske Mælkeproducenter er man også ude at anbefale sine medlemmer at lægge følelserne på hylden og holde fokus på sin og familiens fremtid.

Advokat Jens Axel Kruchov har set mange ulykkelige tilfælde, hvor landmænd har forsat til de tippede ud over kanten.

- Det gælder om at stoppe i tide, hvis fremtiden for landbruget er udsigtsløs. Man slider utroligt meget på sig selv og familien. Vi har set separationer, tilfælde af vanrøgt og desværre også selvmord. Derfor er der al mulig grund til at få det her løst, siger han.

Det rammer hele familien

En af dem, som nåede at stoppe i tide, er tidligere svineproducent Ove Munk fra Svenstrup ved Aalborg. Var han ikke stoppe i tide, tvivler han på, at familien havde holdt sammen.

- Min kone havde ikke kunnet blive ved med at holde til det pres. Det rammer hele familien – også børnene, siger han.

Ove Munks landbrug er under konkursbehandling, men han er selv kommet videre og er i dag i gang med et nyt job.

Ifølge landbrugsvidenvirksomheden, Seges, taler tallene deres tydelige sprog om landbrugets krise. 80 til 85 procent af svine- og mælkeproducenterne kører med underskud, og hver syvende har så dårlig økonomi, at de forventes at lukke inden for de næste tre-fem år.