Organisationer frygter boom i ansøgninger til julehjælp

Flere organisationer får allerede nu henvendelser fra borgere, der spørger efter julehjælp.

Flere foreninger er bekymrede for, at de ikke kan skaffe penge nok til at dele julehjælp ud. Social- og Ældreministeriet følger situationen nøje. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix Denmark)

Selvom der endnu er lang tid til jul, er der allerede mange, som begynder at forberede sig på den. For priserne på flæskestegen, fløden og juleanden kan være højere, end mange er vant til. Og så skal gaverne jo også købes ind.

Allerede nu er foreninger og hjælpeorganisationer blevet kontaktet af borgere, der spørger, hvornår de kan søge julehjælp.

En af dem, der lige nu løber stærkt for at ruste sig mod vinteren, er Foreningen til Støtte for Mødre og Børn.

De forventer ligesom flere andre organisationer at få langt flere ansøgninger til julehjælp. Og at ansøgningerne kommer fra markant mere pressede borgere på grund af de store prisstigninger.

Andesteg, brunede kartofler, rødkål og brun sovs blev delt ud af Frelsens Hær, som modtog knap 11.000 ansøgninger om julehjælp i 2020. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Lige nu handler det om at skaffe nok penge til at kunne hjælpe så mange som muligt, fortæller sekretariatsleder Maria Blankensteiner.

- Vores julehjælp er finansieret af fonde. Allerede nu har vi kontaktet dobbelt så mange fonde, som vi plejer, siger hun.

Hos foreningen er de gået i gang med at søge donationer til julehjælpen to måneder tidligere, end de normalt plejer.

Forventer en tredjedel flere ansøgninger

Sidste år gav Dansk Folkehjælp 12.600 familier tilskud til æbleskiver, gaver og julemiddag. I år forventer organisationen, at der vil være knap en tredjedel flere ansøgere til at få økonomisk julehjælp.

Men eksplosive prisstigninger har ramt alle borgere og virksomheder i landet. Og det vækker bekymring, fortæller generalsekretær hos Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem. For organisationen er afhængig af donationer fra private borgere, fonde og virksomheder.

- Vi er bekymrede for, om det bliver svært at skaffe midler nok til at finansiere vores julehjælp. Mange private bidragydere er påvirket af stigende priser - og private fonde har allerede reduceret deres uddelinger i indeværende år, siger han.

Derfor arbejder Dansk Folkehjælp allerede nu på højtryk for at søge støtte til deres julehjælp.

'Der er brug for politisk handling nu'

I 2021 uddelte Mødrehjælpen julehjælp til 13.137 børn. Men i år kan endnu flere have behov for julehjælp. (Foto: Thomas Wass Evaldsen)

Når december nærmer sig, rækker pengene ikke lige så langt, som de gjorde i samme måned sidste år.

Derfor har man hos Mødrehjælpen valgt at tilpasse julehjælpen efter inflationen. Nu består hjælpen i år af et tilskud på 550 kroner per barn under 18 år, hvor den sidste år bestod af 500 kroner.

Men også hos Mødrehjælpen fylder bekymringen for, om de kan få nok donationer til at kunne finansiere deres julehjælp. Det fortæller direktør i Mødrehjælpen Ninna Thomsen.

- For de stigende priser rammer os alle. Men jeg håber, at virksomheder, fonde og privatpersoner vil vise den samme velvilje, vi før har set, så de fattigste børnefamilier kan få en håndsrækning i julen.

Sidste år fik Mødrehjælpen dobbelt så mange ansøgere til julehjælp i sammenligning med året før. Og derfor mener Ninna Thomsen heller ikke, at organisationernes julehjælp er nok til at hjælpe familier i økonomiske problemer.

- Der er brug for politisk handling nu. Både i form af målrettet inflationshjælp, men også en regulering af kontanthjælp og andre overførselsindkomster, så landets fattigste børnefamilier ikke må undvære basale madvarer, eller sågar gå fra hus og hjem, siger hun.

Minister: 'Vi følger situationen nøje'

Hos Social- og Ældreministeriet er man meget opmærksomme på, at julen i år kan blive særligt svær for mange. Sådan lyder det fra social- og ældreminister Astrid Krag i et skriftligt svar.

- Især for udsatte familier, der er ramt ekstra hårdt på økonomien som konsekvens af energikrisen som følge af Putins krig, siger hun.

Ministeren påpeger, at regeringen allerede har taget en initiativer som varmehjælp til husstande med de laveste indtægter og loft over huslejestigninger, men åbner også for yderligere tiltag.

- Vi følger situationen nøje, og vi vil komme med flere indsatser målrettet vores mest udsatte.