Organisationer opfordrer til at afskaffe bureaukratisk regel for at forhindre madspild

Dagligevarebutikker kasserer mad, som godgørende foreninger gerne vil have.

Det giver ingen mening, at mad skal smides ud på grund af bureaukratiske regler, siger Rasmus Erichsen fra Stop Spild Lokalt. (© DR)

Inflationen stiger, og på bare et år er det blevet i gennemsnit ti procent dyrere at fylde indkøbskurven.

Det mærker man tydeligt hos de velgørende organisationer, der uddeler gratis mad til socialt udsatte. Her er køerne blevet markant længere det seneste års tid, så behovet for donationer af overskudsmad fra dagligvarebutikker er vokset tilsvarende.

Men strikse regler betyder, at forretningerne tvinges til at smide mad ud, selv om foreninger som Stop Spild Lokalt, Undgå Madspild og FødevareBanken hellere end gerne vil tage imod det.

- Det er håbløst. Det giver ingen mening, at mad skal smides ud, siger Rasmus Erichsen, stifter af Stop Spild Lokalt, som uddeler mad i samarbejde med organisationer over hele landet.

Kræver mange arbejdstimer

Problemet er den såkaldte tredjedelsregel for animalske produkter som kød, mælk og æg, som skal forhindre, at eksempelvis en dagligvareforretning driver grossistvirksomhed.

Når en forretning donerer overskudsmad, betaler den velgørende forening et symbolsk beløb, så forretningen kan få refunderet moms. Men forretningen må kun sælge en tredjedel af sine varer videre til en anden virksomhed, og det kræver mange arbejdstimer at dokumentere det. Så nogle vælger helt at opgive at donere overskudsmad.

- Det betyder, at meget overskudsmad ender som madspild på grund af bureaukrati, siger Rasmus Erichsen fra Stop Spild Lokalt.

Symbolsk beløb

Han opfordrer til, at politikerne ændrer reglerne, så dagligvarebutikker kan donere mad uden skulle gennem en større omgang papirarbejde.

Man kunne løse problemet ved at sige, at organisationerne ikke længere skal betale et symbolsk beløb for overskudsmanden, mener daglig leder Frederik Boje Sørensen fra Nordjysk Fødevareoverskud.

- Måske ville flere forretninger blive interesseret i at forære varer til os, hvis de slipper for den administrative byrde, siger han.

Eksperter skal høres

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) forstår frustrationerne. Han nedsatte i juni en task force, der blandt andet ser på muligheden for at gøre det lettere at donere overskudsmad.

- Vi skal have problemet løst, og jeg håber, at vi snart kan komme med et tiltag. Men som minister er jeg nødt til at have eksperter med, så vi ikke løser ét problem og skaber et nyt, siger Rasmus Prehn.

Både Venstre og Det Konservative Folkeparti er enig i, at det skal være nemmere at donere overskudsmad.

Det skal være så ubureaukratisk som muligt, mener den konservative fødevareordfører, Per Larsen, mens Venstres Erling Bonnesen er spændt på at høre, hvad task forcen kommer frem til.

- Madspild skal begrænses og de administrative byrder skal lettes så meget, som det kan lade sig gøre rent teknisk, siger han.