Orkesterchef: Forkert at straffe udenlandske musikere for ekstrajob

Udenlandsk ansat i Aalborg Symfoniorkester har fået bøde for at spille til kirkekoncert

Det er uheldigt og forkert at straffe orkestrets udenlandske musikere, fordi de arbejder andre steder. Det mener musikchef for Aalborg Symfoniorkester Jan Kvistborg.

- Får de kun lov at arbejde helt specifikt på den arbejdsplads, de bliver ansat på, så går vi som samfund glip af en hel masse ressourcer, siger Jan Kvistborg. Han peger på, at det er en lang tradition, at musikere bidrager med deres kunnen og viden andre steder.

Musikchef Jan Kvistborg mener, det bliver mindre attraktivt at tiltrække udenlandske musikere hvis de straffes for at tage ekstrajob. Pressefoto: Ulla Jensen (Foto: UllaJENSEN180419655 © All rights reserved Ulla JENSEN)

Straffet for at tage ekstrajob Amerikaneren Lauren Robinson er ansat i Aalborg Symfoniorkester og bor i Aalborg. Hun har fået en bøde på 10.500 kroner og mistet muligheden for at søge permanent opholdstilladelse i femten år for at træde til som vikar ved en koncert i Odense Symfoniorkester, spille ved en kirkekoncert i Budolfi Kirke i Aalborg og være gæsteunderviser på Aalborg Kulturskole.

Reglerne siger, at hun skulle have haft en dispensation, men det havde ingen oplyst hende om, siger hun.

- Da jeg kom til Danmark for fem et halvt år siden står der ingenting i min opholdstilladelse om, at du må kun arbejde i Aalborg Symfoniorkester, og du må ikke arbejde andre steder, siger hun.

Danske orkester mindre attraktive

Det går også ud over orkestrene, siger Jan Kvistborg.

- Konsekvensen er, at det ikke bliver særlig attraktivt som højt specialiseret menneske at komme til Danmark, når du bliver så meget låst fast, siger han.

Uvidende arbejdspladser straffet

Lauren Robinson bijobbede uden tilladelse, og da det er er arbejdsgivernes opgave at sikre en tilladelse, har også arbejdspladserne fået en bøde.

Jan Jakobsen, leder af Aalborg Kulturskole siger: - Det var en udfordring, vi ikke havde set komme, for vi var ikke bekendt med, at der var de her regler.

Facebook
Twitter