Otte meter fra kanten: Nordjysk ikon faretruende tæt på at styrte i havet

Rubjerg Knude Fyr må formentlig rives ned næste år eller i 2019.

Fyret skal formentlig pilles ned i løbet af et til to år. (Foto: © Janus Jacobsen, DR Nórdjylland)

Da det blev bygget i 1899 stod det 200 meter fra vandet. Men i dag er der kun otte meter fra Rubjerg Knude Fyr og hen til en 60 meter høj, næsten lodret skrænt. Dermed risikerer fyret at styrte i havet, hvis ikke nogen griber ind hurtigt.

For selvom fyret er sikkert at begive sig op i nu, så skal det formentlig rives ned næste år og allersenest i 2019, hvis det ikke skal ende i havet, vurderer Hjørring Kommune.

- Det vil være en katastrofe for hele Nordjylland, hvis det styrter i havet. Det er et godt brand og ikon for hele området, siger Svenning Christensen, medlem af teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune for Venstre.

Med de otte meter fra fyret og ud til kanten er der ikke meget land tilbage at give af. For er skrænten nærmere end fem meter, så er kommunen nødt til at lukke for adgangen til fyret af sikkerhedsmæssige hensyn.

Og hvis vinterstormene fortsætter med at æde af kysten, så kan det øjeblik komme hurtigt, vurderer borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S).

- Havet er rykket tæt på, og med de storme, vi har, så er det svært at sætte årstal på, men vores vurdering er, at vi skal i gang nu. Det er rettidig omhu at gøre noget nu. For der er ingen, der ved, om det varer to, tre eller fire år, før vi vil være i mål med en redningsplan, siger han.

Rubjerg Knude Fyr blev sidste år sat i stand for 3,6 millioner kroner. Her blev der etableret både trappe, balkon og et nyt glasprisme i toppen af fyret. Og det er da også et populært udflugtsmål. Hver dag tager tusind personer turen op i toppen af fyret og nyder udsigten ud over Nordsøen mod vest og Vendsyssel mod øst.

Det er ikke kun turister, der bliver draget af fyret på toppen af klitten. Kunstmaler John Kristensen fra Løkken har malet billeder af fyret siden 1976 og på den måde dokumenteret, hvordan havet har ædt sig ind på fyret.

- Det er trist. Det er et fascinerende sted at besøge. Jeg maler der mange dage om året, for der er en dramatik i motivet. De stejle skrænter er fantastiske. Men det er et nyt motiv, hver gang man kommer. Det ændrer sig hele tiden. Det er fascinerende.

  • John Kristensens maleri af Rubjerg Knude Fyr, som det så ud i 1982. Dengang blev boligerne brugt som museum.
  • John Kristensens maleri af fyret i 1996. Allerede her kan man se, at havet er kommet nærmere.
  • Fyret i 2002. På John Kristensens maleri kan man se, at klitten nu kommet helt ind til fyret.
  • John Kristensens maleri fra 2006. Nu er den store klit væk, og havet ligger ikke langt fra fyret.
  • På John Kristensens maleri fra 2013 kan man se, hvor tæt havet nu er på. De små huse ved fyrets fod er væk, og havet er ikke mange meter væk.
1 / 5

Selvom området i sig selv er smukt, så vil det ikke være det samme uden fyret, mener maleren.

- Der vil mangle noget, hvis fyret forsvinder. Det vil slet ikke have samme tiltrækningskraft, siger han.

Derfor er Hjørring Kommune også i gang med at finde en plan for, hvad der skal ske med fyret, inden havet tager det. Alt skal dog aftales i samarbejde med Naturstyrelsen, der ejer både tårnet og området, det står i. Men der skal findes en løsning, hvis det står til Hjørring Kommune. For fyret er vigtigt for Vendsyssel.

- Vi skal for alt i verden bevare fyret. Vi kan måske flytte det ind i landet. Hvis vi tænker helt vildt, så kunne vi sikre fyret ude i vandet og så lave en hængebro ind i land. Det vil være en attraktion for Hjørring i mange år fremover, mener Svenning Christensen (V).