Over tusind nordjyder skal løftes fra ufaglært til faglært

Storstilet projekt med efter- og videreuddannelse skal matche kravene på et moderne arbejdsmarked.

Stærkere kvalifikationer bliver i større grad en forudsætning for at klare sig på arbejdsmarkedet i fremtiden, mener arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen. (© DR)

De næste to år skal intet mindre end 1.150 voksne og ufaglærte gøres faglærte, og på den måde rustes til faste job inden for både industri, byggeri og servicebranchen.

Bag projektet står uddannelsesinstitutionen AMU Nordjylland, der vil bruge det milliondyre initiativ til at skabe varige jobs for voksne.

Det fortæller projektleder Dorte Kronborg.

- Hvis der skal skabes vækst, skal man sikre sig, at de faglærte arbejdere er tilstede. Det bliver et stigende problem, siger hun.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet ser ligeledes et åbenlyst behov for opkvalificering.

- Det går ikke at tro på, at gårsdagens løsninger også er morgendagens. Tingene ændrer sig, og det gør kvalifikationskravene også, siger han.

Der er gode erfaringer at bygge videre på for AMU Nordjylland. Et målrettet og intenst kursusforløb har de seneste år skaffet 120 ledige nordjyder et fast og varigt job.

AMU Nordjylland har erfaret, at specielt betonområdet i nogle år har manglet kvalificerede hænder, og tal viser nu at to tredjedele af de kursister, der ankom som ledige gik ud med faste job.

39-årige Kim Jeppesen fra Øster Hornum havde gået ledig i et halvt års tid, før han fik tilbudt et tolv-ugers AMU-kursus.

Her åbnede både teori og praktik hans øjne for arbejde med beton. I dag er han hos firmaet NCO i Aars og vil nu have den fulde uddannelse som bygningsstruktør.

- Det har hjulpet mig rigtig meget. Det har også gjort det nemmere at søge arbejde, når man er inden for branchen, siger Kim Jeppesen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk