Overblik: Flygtningestrømmen siden 2. verdenskrig

TIDSLINJE: Flygtningestrømmen har ligget øverst på dagsordenen siden september, hvor en større gruppe lagde den sønderjyske motorvej øde. Historisk set er den kun en af flere.

Der bliver talt om et historisk stort flygtningepres, men det er ikke første gang, at Danmark er destination for et stort antal indvandrere.

- Tager vi de historiske briller på, er det langt fra noget nyt, siger professor på RUC Garbi Schmidt, der har forsket i indvandringen til Danmark i de sidste 130 år.

Hun henviser til slutningen 2. verdenskrig, hvor næsten en kvart million mennesker kom til landet.

- Jeg kan ikke lade være med at gå tilbage i tiden og tænke på det store pres af tyske flygtninge. Der kom omkring 250.000 mennesker på meget kort tid, hvor mange var sultne, krigshærgede og traumatiserede mennesker.

Torsdag og fredag holder borgmestre og kommunalpolitikere "Kommunaløkonomisk Forum", hvor et stort tema er kommunernes kapacitet og økonomiske formåen, når det gælder indkvartering af flygtninge.

Efter 2. verdenskrig var problematikken imidlertid en anden. Tyskerne var uønskede og blev betragtet som ringere mennesker, der ikke skulle blande sig med befolkningen.

- Det var ikke på noget plan en succeshistorie. De boede meget tæt i sovesale med dårlig hygiejne og dårlig luft. Folk døde som fluer, og det er jo ikke det, vi har lyst til, siger Garbi Schmidt.

Overordnet betegner hun den nuværende flygtningstrøm som et moment, hvor der inden for meget kor tid er kommet flere flygtninge, end vi har været vant til.

- Der er ingen tvivl om, at når kommunerne siger, at de har en stor opgave, der skal løftes, så er det også, fordi det er sådan. Men netop i det historiske lys er det ikke den mest voldsomme tilstrømning, vi har haft, siger hun.

Tidligere på dagen har beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) trods kommunernes anmodning afvist at bevilge flere penge til modtagelsen af flygtninge på denne side af sommerferien.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter