Overlæge: Ny HPV-undersøgelse giver større tryghed

Kvinder kan tage imod vaccinen for livmoderhalskræft med fornyet tillid, mener man ved Aalborg Universitetshospital.

Netop på Aalborg Universitetshospital er man i gang med sin egen undersøgelse af 125 kvinder, der mener de har fået bivirkninger af vaccinen, og det arbejde fortsætter. (Foto: DR Nyheder)

Trods kritik for bivirkninger som smerter, svimmelhed, udtalt træthed og besvimelser peger en ny undersøgelse på, at den omdiskuterede HPV-vaccine ikke er årsag til de påståede følgevirkninger.

Og det er godt nyt for brugerne, mener cheflæge på Aalborg Universitetshospital, Morten Noreng.

- Undersøgelsen viser jo, at man ikke kan finde en sammenhæng mellem HPV og symptomerne. Derfor synes jeg, det giver en endnu større tryghed i forbindelse med det at tage vaccinen.

Det er Sundhedsstyrelsen, der har bedt Det Europæiske Lægemiddelagenturs Bivirkningskomité undersøge HPV-vaccinen, der skal mindske risikoen for livmoderhalskræft som følge af HPV-virus.

Vaccine er stort gennembrud

Vaccinen har fået kritik for følgevirkninger, men ifølge Morten Noreng har den gjort en væsentlig forskel.

- HPV-vaccinen er jo et stort gennembrud, og den udrydder jo faktisk de allerfleste tilfælde af livmoderhalskræft, siger han.

Netop på Aalborg Universitetshospital er man i gang med sin egen undersøgelse af 125 kvinder, der mener de har fået bivirkninger af vaccinen, og det arbejde fortsætter.

- Det er klart, at vi fortsætter med alle disse undersøgelser, for det kan jo ikke udelukkes, at der trods alt kan være en sammenhæng, eller at der også kan være nogle andre årsager, siger Morten Nordeng.

Kritikken fortsætter

Hos Landsforeningen HPV-Bivirkningsramte giver man imidlertid ikke meget for en ny undersøgelse, der frikender HPV-vaccinen for skyld.

- Det er helt forkert, at man bare tager den ukritisk til sig. Vaccinen giver alvorlige skader, og det har den her udmelding ikke ændret på overhovedet, siger Karten Viborg, formand for foreningen.

Flere end 100.000 danske piger og kvinder er blevet vaccineret mod HPV-virus, der kan forårsage livmoderhalskræft.

Facebook
Twitter