Overvintrende ældre holder indbrudstyve væk fra sommerhusområder

Antallet af indbrud i sommerhuse i sommerhuse er halveret på 10 år.

Antallet af indbrud i sommerhuse er styrtdykket i løbet af de sidste 10 år. Faldet kan hænge sammen med et stigende antal ældre, der bor i sommerhusene hele året. De ældre holder nemlig øje med hinandens huse. Også om vinteren. (Foto: Henning Bagger /Scanpix © DR ARKIV)

- Vi går jo en runde omkring husene jævnligt.

Sådan siger Lotte Riemann, der er pensioneret og flyttede i sommerhus ved Øster Hurup tæt ved Hadsund for godt fem år siden. Her bor hun hele året med sin mand Lars Gynther.

Det tætte fællesskab blandt sommerhusbeboerne, er ifølge Lotte Riemann noget af det, der kan gøre en forskel over for indbrudstyvene.

- Vi er i tæt kontakt med alle vores naboer. Vi ved som regel, om der skal komme nogen, så vi ved også, om der er noget galt, siger hun.

Tal fra Rigspolitiet viser, at der på landsplan blev anmeldt 6.000 indbrud i sommerhuse i 2008. I 2017 var det tal faldet til 3.000. I samme periode steg antallet af personer over 60 år, der bor i deres sommerhus fra 18.000 til 26.000. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge Hans Peter De Place, chefkonsulent hos Det Kriminalpræventive råd, kan der være en sammenhæng mellem netop det stigende antal ældre i sommerhusområderne og de færre indbrud.

- Den naturlige overvågning er en af de bedste mekanismer at sætte ind med i forhold til indbrud, fordi du simpelthen nemmere bliver opdaget som indbrudstyv, når der er mennesker, der holder øje, siger han.

I sommerhusområdet ved den nordjyske østkyst, har Lotte Riemann øjnene åbne på hendes runder mellem naboernes huse.

- Vi kigger, om der er efterladt ting uden for husene, men også om der bliver tændt lys i perioder, hvor vi ved, der ikke skal bo nogen i huset, siger hun.

Frederikshavn Kommune er en af landets store sommerhuskommuner. Her genkender man også sammenhængen mellem de ældre i sommerhusområderne og det lavere antal indbrud.

- Når folk flytter ud i et område, hvor der normalt ikke bor nogen, så giver det noget aktivitet. Og hvis der er noget, som tyveknægten ikke ønsker, så er det aktivitet og det at blive genkendt eller mødt af nogen, siger John Henriksen, som er vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi, patruljecenter Frederikshavn.

Når det handler om at holde indbrudstyvene væk, gælder de samme råd i sommerhusområder, som der gør i villakvarter, siger John Henriksen.

- Vi anbefaler folk, når de ikke er i husene, at sørge for, at deres hjem ser beboet ud, og at der er nogen, der kommer og går omkring husene.

Facebook
Twitter