På første dag blev målet ikke nået. Men nyt folkemøde satser på 10.000 daglige gæster

'Political Festival of Europe' afholdes for første gang med debatter, foredrag og kultur fra hele Europa.

Det Europæiske Folkemøde afholdes i Mariager fra torsdag den 25. august 2022. (© Grafik: Signe Heiredal/DR Nyheder)

Kører man langs motorvejen E45 i Nordjylland gør et enormt vejskilt opmærksom på Mariager og byens kaldenavn – rosernes by.

Men i fremtiden skal skiltet måske skiftes ud – og byen kan blive kendt for noget helt andet end en velduftende blomst.

For i går blev et helt nyt folkemøde skudt i gang i byen.

”Political Festival of Europe” skal til og med søndag få Mariager til at summe af debatter, musik, kunst og gastronomi fra hele Europa. Og sådan skulle det gerne fortsætte i årene frem.

- Det er et europæisk folkemøde for alle nationer i Europa, forklarer direktør, Jan Bertelsen.

Over 300 frivillige har gjort klar til de fire dages folkemøde, 200 debatter er arrangeret, og deltagere fra 32 lande har fundet vej til Mariager.

Med det nye folkemøde vil arrangørerne forsøge at sætte fokus på fremtidens Europa og hylde Europas mangfoldighed og blandede kulturer. Det sker blandt andet med en lang række inviterede gæster – blandt andet seks europæiske ministre og 12 ambassadører.

- Vi skal bryde grænser ned mellem de forskellige lande og regioner. For hvis vi bryder grænser ned, så lærer vi noget af hinanden – og det er hele essensen med festivalen.

  • Blandt de mere velkendte talere ved Political Festival of Europe er blandt andet ledende næstformand i EU-Kommissionen, Margrethe Vestager. (Foto: JOHANNA GERON © Ritzau Scanpix)
  • Den ukrainske ambassadør i Danmark, Vydoinyk Mykhailo, lægger også vejen forbi det europæiske folkemøde. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)
  • Folkemødet blev i går åbnet med taler af blandt andre udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og formand for folkemødet, Stinne Bosse (t.h). (Foto: Ernst van norde © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Målet er 10.000 besøgende om dagen

Mariager er til dagligt en by med blot 2.500 indbyggere.

Alligevel forventer arrangørerne bag det europæiske folkemøde, at omkring 10.000 personer per dag vil lægge vejen forbi. Men efter første dag nåede besøgstallet dog "ikke helt" derop.

- Vi ved, at 10.000 mennesker er et ambitiøst mål. Men det er også vigtigt at have nogle ambitioner. Måske kommer vi ikke helt i mål den ene dag, men skyder over mål den anden, siger Jan Bertelsen.

- Det er en helt ny festival, vi er ved at skabe her - og også meget anderledes i forhold til mange af de andre folkemøder, der findes i dag.

Selvom det for mange på gaden i Mariager er svært helt at vide, hvad man kan forvente af et spritnyt folkemøde i baghaven, så glæder flere sig bare over, at der er kommet et stort arrangement til byen.

- Jeg synes, det lyder spændende, siger Hans Jespersen, der selv bor i Mariager. Han kunne godt fristes af nogle af de debatter, der handler om EU og andre internationale forhold.

- Nu har vi også fulgt med over de seneste år og set, hvordan Folkemødet har udviklet sig på Bornholm. Jeg tænker, det kunne være spændende, hvis der kom noget hertil, som mindede om det. Det kunne være hyggeligt, siger han.

Katrine Thygesen har selv planlagt både at skulle afsted med sine børn og sine veninder. Hun ’håber virkelig’ at folkemødet kan blive en succes.

- Jeg håber, det kommer igen hvert år. Det ville virkelig være godt for byen. Jeg synes, det er fantastisk, at der kommer en masse mennesker til udefra og ser, hvor dejlig og smuk en by, vi egentlig bor i.

  • Hans Jespersen er selv pensionist og har derfor "tid nok". Han følger med i programmet for de fire dage og tager til de arrangementer, der fanger hans interesse. (Foto: Alberte R. Kling-Petersen © DR Nórdjylland)
  • Martin Nielsen tror på, at folkemødet i byen godt kan lokke 10.000 folk til om dagen. For ham selv er det mest koncerterne og maden, der lokker. (Foto: Alberte R. Kling-Petersen © DR Nórdjylland)
1 / 2

Men for andre er der også bare koncerterne og de andre kulturarrangementer, som folkemødet også byder på, der trækker.

- Jeg ved ikke rigtig, hvad det europæiske folkemøde handler om. Jeg vil bare ned og have noget mad, siger Martin Nielsen.

Vigtigt med en lille by

Selvom det måske kunne undre nogen, at et europæisk folkemøde placeres i en lille provinsby, så er der en mening bag, forklarer direktør Jan Bertelsen.

- Det er garanteret det samme spørgsmål, de fik i Allinge på Bornholm, da man placerede folkemødet her. Men det et vældig, vældig vigtigt, at det er i en lille by, så det ikke drukner i nogle af de danske storbyer som København, Aarhus, Odense og Aalborg, hvor sådan et event bare ville forsvinde i mængden.

- Her kommer man til at kunne gå rundt og møde de mennesker og talere, som deltager, akkurat som på Bornholm. Men her har vi et Folkemøde ganget med 50, fordi 50 nationer fra hele Europa er inviteret.

Jan Bertelsen er ikke bekymret for, at der er koncerterne og den gode mad, som lokker folk til – og ikke debatterne om emner som demokrati eller teknologi.

Der er plads til alle, uanset hvor politisk interesseret man er, lyder det fra Jan Bertelsen.

- Jeg tror, det er vigtigt at have en god balance i det hele, så det ikke kun bliver en festival for politiske nørder.