På kun 14 dage indsamlede lokale 850.000 kroner. Nu køber de byens nedlagte købmandsbutik

For anden gang har beboerne i den nordjyske by Halvrimmen støttet op om og samlet ind til den lokale købmandsbutik.

135 lokale borgere i og omkring nordjyske Halvrimmen har købt en andel i købmandsbutikken til 5.000 kroner stykket. (© DR Nyheder)

Både dagligvarer og brændstof er blevet dyrt. Og det gør ekstra ondt på pengepungen i øjeblikket, hvis du skal køre langt i bilen for at købe mælk, brød eller bleer.

Derfor stod den lille nordjyske by Halvrimmen med en stor hovedpine i foråret, da byens købmand var nødt til at dreje nøglen om på grund af sygdom.

Men pludselig stod de knap 700 indbyggere med muligheden for selv at købe butikken. Og på bare 14 dage lykkedes det at indsamle ikke mindre end 850.000 kroner.

I alt har 135 lokale investeret og købt en andel i projektet.

- Byen har en fantastisk evne til at stå sammen og få sat ting i gang, når vi er presset. Og her var vi presset på tid, fordi vi pludselig kunne få lov at købe forretningen, og det skulle gå stærkt, siger Ole Holmsgaard, der er er formand for netværket bag indsamlingen.

Samtidig meldte over 50 frivillige sig på banen for at hjælpe med renovering af lokalerne, når borgerne overtager dem i næste måned.

- Den eneste måde, man kan have en levende by på, er ved at have nogle butikker. Ellers bliver det bare et landsbysamfund, hvor det kan være svært at holde kontakt med hinanden og få tingene til at fungere som et fællesskab, siger Ole Holmsgaard.

- Vi kan næsten ikke få armene ned. Men det skal vi jo, for vi skal til at lave en masse andet praktisk arbejde nu.

Herunder kan du møde tre af de lokale, der har købt en anpart i købmandsbutikken.

  • ”Det er alfa omega med en butik her, for det er her, man mødes og er et fællesskab. Vi kan også holde arrangementer på plænen omme bag købmanden,” fortæller Hanne Jensen. (© DR Nyheder)
  • ”Der er ingen tvivl om, at det er lettere at sælge et hus, hvis der er en købmand, så man lige kan løbe ned og købe en liter mælk. Det siger også, at vi har en by med gang i og ikke et sted, der er ved at dø hen,” siger Ann Pedersen, der selv bor i Halvrimmen. (© DR Nyheder)
  • Preben Jensen har boet i Halvrimmen siden 1951. For både ham og hans kone er det vigtigt med en købmand i byen. ”Min kone har ikke kørekort, så vi skal til andre byer, for at handle hele tiden, og det er virkelig træls for os.” (© DR Nyheder)
1 / 3

100 byer har samlet ind

Halvrimmen er langt fra den eneste landsby, som har en købmand, der er åbnet med hjælp fra lokalområdets borgere.

Ifølge dagligvarekoncernen Dagrofa, der blandt andet står bag butikker som Meny, Spar og Min Købmand, har 100 mindre bysamfund siden 2015 samlet ind til og åbnet dagligvarebutikker.

- Det kræver rigtig meget af borgerne. For det første støtter de op om finansieringen. Men det kræver også, at de bliver ved med at handle ind i den lokale købmand og ikke kun fredagsslik og en sodavand hist og her, men at de rent faktisk gør deres indkøb der, siger kædedirektør Esben Keller.

For mange af de lokale i Halvrimmen er den lokale købmand meget mere end bare et sted at købe ind.

- Det er også et samlingssted i byen, hvor vi kommer og får snakket. Fakta siger, at det kun tager fem minutter, men det gør det altså ikke her, for vi skal lige snakke lidt med hinanden, fortæller Hanne Jensen, der er blandt de 135, som har købt en andel i den nye butik.

- Jeg har investeret penge i det, og så er jeg også nødt til at handle der. Det håber jeg, også resten af byen tænker. Det er mine penge, det gælder, for hvis ikke det går, mister jeg dem.

For bosætningen i Halvrimmen spiller muligheden for lokale indkøb også ind, fortæller Hanne Jensen. Flere tilflyttere har valgt byen, fordi den netop havde en købmandsbutik. Og for byens ældre er den også afgørende.

- Der er flere ældre borgere i byen, som ikke kan køre bil. Hvis butikken lukker, kan de lige pludselig ikke få handlet ind og bliver måske nødt til at flytte til en by med indkøbsmuligheder.

På købmandens gamle skilt er der blevet hængt et kæmpestort barometer op, som viser, hvor mange penge de lokale i Halvrimmen har samlet ind. (© DR Nyheder)

Lavprissupermarkederne truer

Det er ikke første gang, at indbyggerne i Halvrimmen har samlet ind til den lokale købmandsbutik. Tilbage i 2010 købte borgerne butikken, som senere blev solgt videre til købmanden, som drev forretningen frem til marts i år.

Ifølge Retail Institute Scandinavia viser de seneste undersøgelser, at danskerne i stigende grad triller indkøbsvognen rundt i lavprissupermarkederne, for priserne betyder i den grad noget for os.

Direktør Dorte Wimmer peger også på, at det er vigtigt, de lokale bliver ved med at gøre deres indkøb hos de borgerfinansierede købmænd. Derfor er butikkens fremtid i høj grad i de lokales hænder.

Og hvis der åbner et lavprissupermarked i nærheden, kan det hurtigt vende op og ned på tingene.

- Lavprissupermarkederne udvider i øjeblikket antallet af butikker, og det vil de blive ved med. Det er rigtig vigtigt for mindre lokale købmandsbutikker, at der ikke etablerer sig et i nærområde, for så kan kunderne blive fristet af måske at kunne spare et par kroner på mælken, siger Dorte Wimmer.

Men købmændene kan også selv gøre noget for at sikre sin overlevelse i de små bysamfund. Blandt andet at involvere sig i de lokale fællesskaber og være et socialt mødested.

- Selvfølgelig er det vigtigt med gode priser, men også at man som købmand kan tilbyde alt muligt andet, så kunderne ikke kun får æg med hjem, men faktisk også får en masse andet, siger Dorte Wimmer.