På Lasses skole er forholdene i orden: Men ikke alle skoler er klar til elever i kørestol

Ringe tilgængelighed vækker kritik fra patientforening og handicapforbund.

På Gudumholm Skole er der ramper og sensorer ved dørene, der gør det muligt for Lasse Quaade at komme rundt på hjul. (Foto: Marie Bergmann - DR Nordjylland)

Alt for få skoler er indrettet, så også børn og unge i kørestol kan komme rundt.

Det mener Ulykkespatientforeningen.

Her har man for nyligt lavet en rundspørge til kommunerne og bedt dem svare på en række spørgsmål om forholdene for handicappede elever og forældre.

46 af 98 kommuner er vendt tilbage med opgørelser over skolernes forhold, og her har kun 39 procent af skolerne faciliteter, der eksempelvis gør det muligt for kørestolsbrugere at få adgang til alle faglokaler.

Det tyder på, at der er et generelt problem, lyder det fra Janus Tarp, formand for Ulykkespatientforeningen.

- Jeg må nok sige, at der er plads til forbedring, siger han.

- Vi havde jo håbet på, at den danske folkeskole var lidt mere oppe på dupperne på de fysiske adgangsforhold, men vi må nok også sige, at der er et stykke vej endnu, før det er acceptabelt.

Kan være hårdt

En af de elever, der har brug for ordentlige adgangsforhold og faciliteter er 14-årige Lasse Quaade, der er født med rygmarvsbrok og aldrig har kunnet bruge sine ben.

Han går på Gudumholm Skole, og her er der gode forhold.

- Jeg kan være med til det hele egentlig. Det er jo meget fedt i stedet for bare at skulle sidde og glo, siger han.

På de steder på skolen, hvor der er niveauforskelle, bliver han hjulpet af en rampe i stedet for en trappe, og på det seneste er der også kommet sensorer, der får døre til at åbne automatisk, samt hæve-sænke-borde, der kan justeres op og ned.

Det gælder blandt andet i fysiklokalet, hvor der før kunne være langt fra kørestolen og op til bordkanten.

- Bordene var lidt høje, så der skulle man strække ryggen hele tiden. Det blev lidt hårdt, fortæller Lasse Quaade.

En falliterklæring

Han er skuffet over, at forholdene ikke er de samme andre steder.

- Det er ikke okay, altså. Det skal der laves om på, siger Lasse Quaade.

Også Gitte R. Reckendorff Nielsen, næstformand i forældrekredsen i Dansk Handicap Forbund, som repræsenterer 300 familie med handicappede børn, er kritisk.

- Jeg synes, det er en falliterklæring, at vi snart er i 2020, og så er der stadig ikke lige muligheder for uddannelse, siger hun.

Bruger pengene fornuftigt

I Aalborg Kommune, som Gudumholm Skole tilhører, gælder det, at knap 30 procent af skolerne har adgang til faglokaler for kørestolsbrugere, mens under halvdelen har udearealer, der er tilgængelige.

Skolerådmand i Aalborg Kommune Tina French Nielsen (V) er dog ikke foruroliget over tallene.

Kommunen er ved at se på området, men som udgangspunkt mener Tina French Nielsen ikke, at det nødvendigt at investere mange penge i handicapfaciliteter, før der faktisk er brug for det.

- Hvis vi har et barn, som har brug for at komme rundt i en kørestol, så gør vi det sådan, at barnet kan komme rundt på skolen i kørestol. Men vi gør det ikke på alle vores 48 skoler, for vi har ikke børn, der har brug for at køre rundt i kørestol på alle 48 skoler, siger Tina French Nielsen.

Skal være bedre

Hos Ulykkespatientforeningen forventer man heller ikke, at alle skoler bliver handicapvenlige.

Men det skal være bedre, end det er i dag, siger Janus Tarp:

- Vi forlanger ikke, at alle skoler skal være helt optimale, men der skal altså gøres noget ved området, og specielt de ældre bygninger kunne godt trænge til et løft.

Flere af landets største kommuner som København, Aarhus og Frederiksberg er ikke vendt tilbage på Ulykkespatientforeningen forespørgsel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk