Pårørende til skændede gravsteder: Det er så trist og meningsløst

En eller flere ukendte gerningsmænd har spraymalet 86 gravsten med djævlens tal.

Ved en nærmere tælling er det i alt 86 gravsten, der er blevet spraymalet med tallenene 666. (Foto: Rasmus Jungersen © DR Nórdjylland)

- Det er det grimmeste, man kan gøre. De skal have lov til at ligge i fred og ro.

Sådan siger Petra Andersen fra Smidie, der i eftermiddag besøgte kirkegården i Hadsund. Her har ukendte gerningsmænd natten til søndag skændet 86 gravsten med tallet "666" - også kendt som djævlens tal.

- Det er det grimmeste, man kan gøre, siger Petra Andersen. (Foto: Morten Sørensen © DR Nórdjylland)

Politiet kalder hærværket for meget groft. Det samme mener mange af de pårørende, der efterfølgende selv har set det på kirkegården.

- Det er et forfærdeligt og trist syn. De skulle have et godt gammeldags lag tæsk, siger Petra Andersen, der blandt andet nævner gravsten for familie, tidligere kolleger og den lokale landbetjent som ofre for spraymalerne.

(Foto: Morten Sørensen © DR Nórdjylland)

Lidt længere nede ad kirkegårdsgangen besøger Kaj Petri fra Hadsund sin kones gravsted. Hen over hendes navn er der med sort skrift skrevet 666. Det samme er der på hans svigerforældres gravsten.

- Min søn og jeg var heroppe og se det, da vi blev opmærksomme på det i aftes. Det er jo nedslående, siger den pensionerede lærer.

Ifølge ham er det ekstra meningsløst, fordi det ser ud til at være planlagt.

- Man løber jo ikke lige rundt med en spraydåse i baglommen, så det må jo være nogen, der har lavet en bevidst handling. Men på den anden side må det også være mennesker, som ikke er skruet rigtigt sammen, hvis man kan finde en glæde ved det, siger han trist.

Det er jo sådan et sted, hvor der skal være fred og ro, siger Kaj Petri. (Foto: Morten Sørensen © DR Nórdjylland)

- Man synes jo, det er sådan et sted, hvor der i hvert fald skal være fred, siger Kaj Petri.

Han vil nu følge menighedsrådets opfordring om at vente med at begynde at rense gravstenene, til man har fået en professionel vurdering, så stenene ikke tager skade.

Nordjyllands Politi har efterforskere i området for at foretage afhøringer. Ifølge vicepolitiinspektør Poul Severinsen er det for tidligt at sige, om der er sammenhæng med tidligere hærværkssager på kirkegårde i Mariager-området.

Opysninger i sagen kan gives til politiet på telefon 1-1-4.