Pacemaker uden ledning hjælper hjertepatienter

Nu sover jeg om natten og har fået kræfterne tilbage, siger 70-årig patient, der har fået en ny trådløs pacemaker.

Hjertelæger i Aalborg har som det første sted i Danmark opnået gode resultater med en ny type mikro-pacemaker. Modtageren er på størrelse med et riskorn.

Den nye trådløs pacemaker hjælper hjertepatienter, der før fik bivirkninger af impulser og infektioner fra ledninger.

- Jeg havde problemer med, at hele kroppen hoppede, så jeg aldrig fik min nattesøvn, siger 70-årige Orla Klarborg fra Moseby syd for Blokhus.

Han er en af tre patienter, der på Aalborg Universitetshospital har fået indopereret en trådløs mikromodtager til en pacemaker i venstre hjertekammer, hvor den gør sig selv fast og bliver siddende - uden ledning.

Hjertepatient: Nu kan jeg komme uden for huset

Orla Klarborg havde før en traditionel pacemaker med ledning ind i hjertet. Dens alvorlige bivirkning var,  at de elektriske impulser også stimulerede hans mellemgulv, så han altså lå og "hoppede" om natten.

Men nu, med den lille pacemaker uden ledning, sover han bedre og har mere energi om dagen.

- Jeg har fået flere kræfter og kan gå flere ture uden at døje så meget med luften, siger den 70-årige pensionist.

Hver femte patient har bivirkninger ved ledninger

Den traditionelle pacemaker med en ledning ned til venstre hjertekammer har bivirkninger, som rammer omkring tyve procent af patienterne.

Det kan være elektriske impulser, der går forkert som hos Orla Klarborg. Eller det kan være andre komplikationer som for eksempel blødning omkring hjertet, fordi man kommer til at lave hul på årerne, når man sætter ledningerne ind, forklarer overlæge på Kardiologisk Afdeling, Sam Riahi.

- Fordelen ved det nye system er også, at man slipper for risikoen for infektioner langs ledningen ind til hjertet, fordi der jo ikke er nogen ledning, siger overlæge Sam Riahi.

Seks patienter med ny type pacemaker inden måneden er omme 

De tre hjertepatienter, der er blevet opereret, er de første i Danmark. Og nummer 11, 12 og 13 i Europa, der får den nye trådløse pacemaker.

Når marts er omme, vil seks patienter på Aalborg Universitetshospital have fået indsat den lille pacemaker direkte i venstre hjertekammer - uden ledninger.

Målet er, at foreløbig 15 nordjyske patienter skal tilbydes en mikro-pacemaker.

Facebook
Twitter