Patienter bliver ramt af manglende netforbindelser

Det er umuligt at lade patienter i yderområderne medicinere sig selv via en internetforbindelse til sygehuset, når ikke et eneste selskab har budt ind på opgaven om at rulle hurtigt internet ud til hele Nordjylland. Det siger en it-ekspert. Enhedslisten vil have staten til at garantere hurtige forbindelser.

Idéen med telemedicin er blandt andet, at patienter i yderområderne kan slippe for at køre mange kilometer mellem hjem og sygehus, når lægen i stedet laver undersøgelsen via eksempelvis et webkamera. (Foto: Modelfoto- Jacob Hokland)

Planerne om at lade flere patienter medicinere sig selv, mens de er i kontakt med en læge via internettet, hænger i en tynd tråd.

For når ikke et eneste selskab har budt ind på opgaven om at rulle hurtigt bredbånd ud til hele Nordjylland, får særligt yderområderne svært ved at være med.

- Det betyder jo, at det bliver svært at lave telemedicinløsninger - eller direkte umuligt, siger Torben Rune, administrerende direktør i virksomheden Netplan, der rådgiver om IT og telekommunikation og blandt andet beskæftiger sig med telemedicin.

Yderområder bliver hårdt ramt

- Der hvor man kunne have brugt for eksempel et webkamera eller en transmissionsforbindelse til at lave en undersøgelse uden at skulle transportere patienten ind til det nærmeste hospital, det er man jo så afskåret fra, når der mangler båndbredde til det, siger Torben Rune.

Yderområderne bliver særligt hård ramt, fordi der i forvejen ofte er langt til læger og sygehuse. Og fordi der er langt mellem de potentielle kunder, bliver det også mindre interessant for teleselskaberne at beskæftige sig med.

- Der er simpelthen for få kunder at tjene penge på for nu at sige det direkte, siger Torben Rune.

IT-direktør: Hele samfundets problem

Derfor mener han, at man bliver nødt til at overveje, om det offentlige skal blande sig mere - ligesom når det gælder for eksempel kloak-, vej- vandforsyning.

For det er jo hele samfundets problem, siger han.

- Det er jo ikke kun baseret på, at det er synd for dem, der bor langt væk, hvis de bliver syge og ikke kan få telemedicin. Problemet er jo meget mere omfattende, påpeger Torben Rune, administrerende direktør i Netplan.

Borgmester: Teleforlig har spillet fallit

Også Michael Jensen, der er leder af Center for Netværksplanlægning ved Aalborg Universitet, stiller sig kritisk overfor, om markedskræfterne alene kan løfte opgaven om at få højhastighedsforbindelser ud i alle afkroge.

Ifølge Frederikshavns borgmester, Birgit S. Hansen (S), så har Teleforliget fra 1999 om at markedet selv skal løse udfordringerne med bredbånd, spillet fallit.

Enhedslisten: Det bør være en statslig opgave

Og samme holdning har Enhedslistens Per Clausen.

Partiet vil ifølge ham stille forslag om, at staten skal garantere en landsdækkende dækning af hurtigt internet. Alternativt må lovgivningen ændres, sådan at regioner og kommuner i fællesskab kan etablere hurtige forbindelser, mener Per Clausen.

- Det kan ikke passe, at dele af landet ikke kan få adgang til denne helt nødvendige infrastruktur, uden at kommuner og regioner kan gribe ind. Hurtigt internet er nødvendigt, hvis der skal skabes arbejdspladser og udvikling i landdistrikterne, siger han.

Facebook
Twitter