Patienter kan nu hæve deres blodprøverør i en automat

Aalborg Universitetshospital har som de første taget ny metode i brug, der skal spare tid og papirnusseri.

Du skal bruge en højteknologisk hæveautomat og dit sygesikringsbevis. Så går det hurtigere med at få taget en blodprøve. (© Aalborg Universitetshospital)

Op til 400 patienter træder hver dag ind ad døren på Sygehus Syd ved Aalborg Universitetshospital for at få taget en blodprøve.

Men hvor det indtil nu har været en opgave for personalet at mærke og udlevere rørene til patienterne, inden de skal have tappet blod, skal det fremover klares helt automatisk i en såkaldt prøverørskiosk.

Systemet fungerer ligesom en hæveautomat, hvor du i stedet for dit dankort trækker dit sygesikringsbevis igennem maskinen, som så spytter blodprøverør ud.

- Du går simpelthen hen til en automat og putter dit sundhedskort i, og ud kommer dine mærkede blodtagningsrør i en lukket plasticpose, fortæller ledende overlæg ved klinisk biokemisk klink Annebirthe Bo Hansen.

Herefter er patienterne klar til at komme ind til selve blodprøvetagningen.

Systemet skal spare patienter og personale for unødig papirnusseri og ventetid og derudover give en mere sikker håndtering af blodprøverne.

- Selvom du er meget, meget omhyggelig som bioanalytiker, vil der være en promille eller en halv promille, der bliver mærket forkert, når man tager sig af mange tusinde rør, og det undgår man jo ved at have et automatiseret system, siger Annebirthe Bo Hansen.

Prøverørskiosken bliver formelt taget i brug fra den 7. juni og vil på det tidspunkt være det første af sin slags i Danmark og muligvis i hele verden, oplyser hospitalet.

Hjælp til alle

Der vil dog fortsat være muligt at få personlig betjening for de patienter, der har vanskeligt ved at benytte en automat.

- Vi regner med, at cirka 75 procent af vores patienter kan bruge systemet. Vi har stadigvæk en skranke og personale til at tage imod i de tilfælde, hvor patienten ikke kan finde ud af det. Vores umiddelbare indtryk er, at patienterne har taget rigtig godt imod det, lyder det fra Annebirthe Bo Hansen.

I opstartsfasen vil frivillige på hospitalet hjælpe med at introducere systemet til patienterne.

Tidligere har også Aalborg Universitetshospital etableret et 1,6 kilometer langt rørsystem under jorden, som sender blodprøver frem og tilbage mellem de store sygehusafdelinger i Aalborg.

Dermed er man blevet fri for at fragte blodprøver frem og tilbage via taxaer.