Patienter vælger robotoperationer

Patienter på Aalborg Sygehus vil hellere vente på en robotoperation end at blive opereret normalt med det samme.

Operationsrobot fra firmaet da Vinci Surgical System. (Foto: Line Block Klostergaard- Aalborg Sygehus)

Folk står i kø for at blive opereret af da Vinci på Aalborg Sygehus.

Da Vinci er navnet på sygethusets operationsrobot. Den får patienter til at skrive sig på venteliste, frem for at lade sig operere med det samme af en normal læge uden mekaniske arme.

- De fleste patienter, som har mulighed for at få en robotoperation, vil også vælge det, fortæller Johan Poulsen, der er overlæge og ansvarlig for robotten.

Skærer ikke patienter op

Siden robotten blev indkøbt til Aalborg Sygehus for 4 år siden, er interessen steget støt. Og det er ikke mærkeligt.

- Man slipper for at skære patienterne op, som ved en normal operation, for robotarmene kræver kun små huller. Det betyder, at folk kommer sig meget hurtigere. De kan allerede gøre alt det, de plejer, dagen efter operation, lyder det fra Johan Poulsen.

Flere robotter

Indtil nu er robotten kun blevet brugt på gynækologisk og urologisk afdeling. Blandt andet til fjernelse af prostatakræft eller kræft i urinblæren.

Men Aalborg Sygehus har nu fået penge af Region Nordjylland til at købe endnu en robot. Og den skal med tiden også kunne operere i mave- og tarmområdet.

Mere avanceret i USA

Håbet er, at man med tiden vil kunne lave de helt store ting som bypass-operationer og transplantationer af organer. Noget, der allerede foretages i USA. Her er teknologien desuden så avanceret, at en læge kan foretage en operation igennem en robot, selvom han sidder på et andet hospital mange hundrede kilometer væk fra patienten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk