Pelsdyravlere får færre anmærkninger

På få år er antallet af sanktioner mod pelsdyravlere faldet markant.

Formanden for de nordjyske pelsdyravlere, Karsten Beltoft, siger at branchen har rettet ind til højre efter en årrække med ekstra fokus på dyrenes velfærd.

De udskældte pelsdyrsavlere er bedre end deres rygte.

I 2010 uddelte Fødevarestyrelsen sanktioner til halvdelen af de kontrollerede minkfarme. Det tal faldt til hver femte i 2013.

Fødevarestyrelsen skruede op for kontrollerne og vejledningen, efter TV 2-programmet 'Operation X' dokumenterede de dårlige forhold på danske minkfarme.

Glade for ekstra opmærksomhed

Og minkavlerne er glade for den ekstra opmærksomhed.

- Det er nemmere nu, end det var. Nu er retningslinjerne klare, siger minkavler Kaj Bejlegaard fra Gjøl.

Han nævner blandt andet egenkontrol med medicin, som et af de områder, hvor han er blevet bedre.

- Vi skriver over hver mink, hvis den er behandlet og skriver det i bogen. Det er sådan en ting, der er kommet styr på, siger han.

Branchen har rettet ind til højre

Formanden for Nordjyllands Pelsdyravlerforening, Karsten Beltoft, siger, at branchen har rettet ind til højre og nu har samme fortolkning af reglerne som Fødevarestyrelsen.

At hver femte stadig får anmærkninger ser han ikke som et stort tal:

- Mange af anmærkningerne er af administrativ art, hvor papirgangen ikke er helt i orden. Vi er selv mest bekymret, hvis der kommer anmærkninger om, at dyrevelfærden ikke er helt i orden, siger Karsten Beltoft.

Internt rejsehold fungerer stadig

Han påpeger, at branchen efter Operation X-kritikken selv lavede et rejsehold, som kører landet tyndt for at rådgive minkavlerne.

- Det rejsehold eksisterer stadig, og de har også en stor andel i, at antallet af fejl og anmærkninger er faldet markant. Eksempelvis afliver vi skadede mink meget tidligere end før, siger Karsten Beltoft.

Facebook
Twitter