Pernilles mor var udsat for asbeststøv, men det blev aldrig anerkendt

Børn af asbestarbejdere bør ligesom ægtefæller have ret til kompensation staten, mener Pernille Pedersen, som mistede sin mor til lungehindekræft.

Pernille Pedersens mor døde i februar af lungehindekræft efter, at moderens far havde arbejdet på asbestfabrikken i Aalborg. (Foto: Kasper Heide Lund © (c) DR)

Ulla Hagensen blev 66 år.

I de ni af dem boede hun tæt på eternitfabrikken i Aalborg, hvor hendes far hver morgen stemplede ind til en arbejdsdag med livsfarlig asbeststøv, som han senere på dagen tog med hjem, når det hang ved i arbejdstøjet.

Her gjorde asbeststøvet ikke kun skade på mændene, men også på de pårørende derhjemme, når støvet blev hvirvlet ud i luften.

En undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital har vist, at en række nordjyske kvinder af den grund er blevet ramt af den dødelige lungehindekræft, og i efteråret 2015 fik de mulighed for at søge kompensation via en særlig satspulje.

Men puljen er ikke åben for børn af asbestarbejdere, selvom også de bliver ramt af lungehindekræft, og derfor var der intet at hente for Ulla Hagensen, der døde af kræft i februar.

Det er langt fra fair, siger Pernille Pedersen, der er 24 år og datter til Ulla Hagensen.

- Det er det samme, de har været udsat for, og jeg synes, det er skræmmende, at man ikke har gjort mere, fortsætter hun til DR.

Hun savner, at hendes mor og andre, der er vokset op i hjem, hvor faderen eller andre familiemedlemmer har bragt asbest med hjem, får samme anerkendelse og mulighed for erstatning.

- Det forlænger jo ikke ens liv eller noget andet, men så kunne hun (moderen red.) have gjort nogle af de ting, hun har haft lyst til. At tage ud og rejse, siger Pernille Pedersen, der i dag, godt en måned efter moderens død, er stået frem i BT.

- Jeg håber, man kan hjælpe andre, som får sygdommen konstateret, siger hun.

I Folketingets spørgetime i går afviste fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) at give børn af asbestarbejde mulighed for at søge den pulje på ti millioner kroner, som pt. er afsat til ægtefæller og samlevere.

Inden puljen eventuelt kan udvides til at tælle børn, er man nødt til først at finde ny finansiering, men det afvises af socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

- Der er penge nok på kontoen til de her personer. Der er sat ti millioner kroner af, og ikke engang to millioner er brugt, siger han.

Facebook
Twitter