Personer over 75 år har i snit fem forskellige kroniske sygdomme: 'Der skal gøres noget'

Behandlingen af ældre med flere lidelser skal være bedre, mener Ældre Sagen.

Mange ældre døjer med flere kroniske sygdomme på samme tid. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Når kroppen har oplevet meget og været i gang længe, så bliver det sværere at holde sig fri af sygdomme og skavanker.

Faktisk har ældre over 75 år i gennemsnit fem kroniske lidelser, og en ud af ti har mere end ti.

Det fremgår af en ny stor undersøgelse fra Aalborg Universitet, som DR første gang omtalte i går.

Ikke tidligere har man lavet en så omfattende undersøgelse af kroniske lidelser, og ikke overraskende viser det sig, at det er de ældre, der er hårdest ramt, når det konkluderes, at godt 65 procent af danskere over 16 år har en eller flere kroniske lidelser.

Og der bør gøres mere for at give en bedre behandling til de ældre med flere sygdomme, mener Ældre Sagen.

I dag sendes de ældre i for høj grad rundt mellem forskellige læger og sygehuse, når de skal modtage behandling for de lidelser og sygdomme, de løber rundt med, siger souschef i organisationen Jens Højgaard.

- Man er utrolig afhængig af, at de her forskellige systemer taler sammen og samarbejder, og det kniber det ofte med, siger han.

81-årig med skavanker

En af dem, der må døje med lidt af hvert på sine ældre dage er 81-årige Karla Anna-Grethe Poulsen fra Aalborg.

Hun er generelt frisk og rørig og går til madlavning og dans, men hun har også sit at se til i forhold til sit hjerte, stofskifte og kolesteroltal – og hun har også problemer med hænder og øjne samt allergi.

Derfor tager hun flere forskellige slags medicin hver dag og har gennem tiden været i kontakt med mange læger og sygeplejersker.

- Jeg har rendt fra det ene sygehus til det andet. Det følger jo med. Man tager det, som det kommer, siger hun.

Udfordrer systemet

Den nye undersøgelse kan bruges til at kaste et kritisk blik på den måde, vi har indrettet vores sundhedssystem på og potentielt gøre livet lettere for Karla Anna-Grethe Poulsen og andre med flere kroniske lidelser.

Det siger medforfatter på undersøgelsen og professor ved Aalborg Universitet, Søren Paaske.

- Vi har ikke et sundhedsvæsen, der er organiseret ud fra en viden om, at vi har rigtig mange patienter, som har flere kroniske sygdomme samtidig.

I stedet har vi samlet viden om de enkelte sygdomme og lidelser på specialiserede afdelinger på de enkelte sygehuse, påpeger han.

Og det udfordrer behandlingen, særligt af de ældre, mener Søren Paaske.

- Så risikerer vi jo, at patienten får en behandling, som for den enkeltstående sygdom måske er hensigtsmæssig, men for den 'samlede patient’ måske ikke er god og hensigtsmæssig, siger han.

Ikke noget columbusæg

Hos Ældre Sagen ønsker man et opgør med ’silotænkningen’, hvor hver sygdom behandles for sig, så de ældre bliver ført bedre gennem systemet.

- Derfor foreslår vi, at de ældre medicinske patienter får en forløbskoordinator, som kan tage dem i hånden og sikre, at der bliver et sammenhængende forløb, siger Ældre Sagens Jens Højgaard.

Der ligger dog ikke én løsning, der kan give svar på alle udfordringer, mener professor Søren Paaske.

- Vi har ikke fundet et columbusæg til, hvordan vi skal gøre det. Og det kommer den her undersøgelse heller ikke med et svar på, siger han.

- Det er jo grundlæggende en rigtig stor succeshistorie for det danske samfund og det danske sundhedsvæsen, at vi bliver ældre. Men det bliver en udfordring både for de ældre og for sundhedsvæsenet at finde en måde at få det organiseret på, så man får den rigtige behandling, fortsætter Søren Paaske.

Den nyudnævnte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er endnu ikke vendt tilbage fra ferie og har ikke haft mulighed for at kommentere undersøgelsen.