Plakater skal sætte en stopper for krænkende adfærd i Forsvaret

20.000 ansatte i Forsvaret får nye redskaber til at forhindre krænkende adfærd.

En række forskellige budskaber skal anspore soldaterne til at tage ansvar for hinanden - også når det gælder krænkelser. (Foto: Janus Benjamin Jacobsen DR Nyheder)

'Vi svigter ikke hinanden. Derfor blander vi os, hvis andre bliver udsat for overgreb'.

Sådan lyder en af flere formuleringer på et nyt sæt plakater, der sammen med billeder af soldater i aktion skal minde de godt 20.000 ansatte i Forsvaret om, hvordan de i fællesskab kan være med til at tage ansvar for og forebygge krænkende og uacceptabel adfærd.

- Grundlæggende handler det om at skabe åbenhed og mulighed for større debat mellem vores soldater, siger Lene Lillelund.

Hun er bataljonschef ved Trænregimentet i Aalborg og har blandt andet ansvar for flere af de værnepligtige på stedet.

De ved som regel godt, hvad der er rigtigt og forkert. Alligevel kan det være godt at blive mindet om, når de træder ind ad døren til Forsvaret, siger hun.

- Jeg tror godt, de fleste unge mennesker ved, hvordan de skal opføre sig. Min erfaring er bare, at jo oftere man siger de her ting, jo mere bevidst bliver man om det. Det tror jeg, de her plakater og det her materiale kan bidrage til.

Er det plakater, der gør, at man ikke får de sager i fremtiden?

- Jeg tror, at det er summen af mange ting. Plakaterne og det materiale, jeg har fået som chef, bidrager alt sammen til, at vi hele tiden bliver bedre og mere bevidste om, at der er nul tolerance. Én sag er én sag for meget, og det kan vi blive bedre til at undgå - og der hjælper det her materiale - det tror jeg på, siger Lene Lillelund.

Positive over for tiltaget

Udover plakater bliver der også holdt oplæg og foredrag, hvor både værnepligtige og mere erfarne soldater bliver instrueret i, hvordan de skal gebærde sig, og hvad de skal gøre, hvis de oplever noget, der ikke er i orden.

Kampagnen kommer i sammenhæng med færdiggørelsen af en større undersøgelse om krænkede adfærd i Forsvaret på baggrund af flere uheldige sager.

I 2018 behandlede Forsvarets Personalestyrelse ni sager om seksuelt krænkende adfærd, og Foreningen Kvindelige Veteraner har i løbet af to år, hvor foreningen har eksisteret, været i kontakt med mindst hundrede kvinder, der har fortalt om krænkelser.

Ifølge bataljonschefen er der en tendens til, at krænkende adfærd er tabubelagt. Derfor er det vigtigt med kampagnen, lyder det fra Lene Lillelund.

Du understreger vigtigheden i at tale om det, så det ikke bliver et tabu. Har man manglet det i Forsvaret tidligere?

- Jeg tror ikke, at man har manglet det. Jeg tror bare, at det her bliver synliggjort med kampagnen for at se, om vi kan blive endnu bedre, end det vi gør og har gjort tidligere. Og det lærer vi jo også af, siger Lene Lillelund.

Flere af soldaterne er da også positive over for tiltaget.

'Det er jo nødvendigt'

Det gælder blandt andet konstabelelev Søren Hansen.

- I dagligdagen tænker jeg ikke så meget over det. Men når man går forbi en plakat, sætter det sig måske i underbevidstheden, og så kan man tale med andre om det, siger han.

Han har ikke personligt oplevet noget, der kan kategoriseres som krænkende, men er bevidst om, at det kan ske.

- Der har været for mange historier med det. Så det er jo nødvendigt, siger han.

Konstabelelev Søren Hansen kan godt se meningen med den nye kampagne.

Søren Hansen mener desuden, at plakaternes budskaber ligger godt i tråd med det, man skal kunne forvente af hinanden, når man er i felten. Man skal have tillid til hinanden og tage ansvar, når det er nødvendigt.

Derfor tror han også, at kampagnen vil virke, og at den kan føre til færre sager i fremtiden.

- Det håber jeg, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk