Plastbakken fra kyllingefileterne og metaldåsen fra de flåede tomater får nyt liv

Landets første anlæg for genanvendelse i Aalborg håndterer plast og metal i tonsvis. 80 procent af affaldet kan bruges igen

  • Før blev plastik brændt af sammen med det øvrige restaffald. Det nye sorteringsanlæg kan sende 80 procent af affaldet videre til genanvendelse. (Foto: Christine Nørgaard P4 Nordjylland © (C) DR Nordjylland)
  • Før blev plastik brændt af sammen med det øvrige restaffald. Det nye sorteringsanlæg kan sende 80 procent af affaldet videre til genanvendelse. (Foto: Christine Nørgaard- P4 Nordjylland © (C) DR Nordjylland)
  • Før blev plastik brændt af sammen med det øvrige restaffald. Det nye sorteringsanlæg kan sende 80 procent af affaldet videre til genanvendelse. (Foto: Christine Nørgaard P4 Nordjylland © (C) DR Nordjylland)
1 / 3

Der bliver sorteret plast og metal fra det øvrige affald med stor entusiasme i det nordjyske.

I tre kommuner begyndte borgerne i november at sortere plast og metal fra det øvrige husholdningsaffald, og det går forrygende viser tal fra Aalborg Kommune, hvor borgerne i løbet af to en halv måned har sorteret 290 tons plast og metal til genanvendelse.

Aalborgs renovationschef Carsten Iversen er ovenud tilfreds.

- Borgerne er rigtig dygtige til det. Det er mit indtryk, at de har ventet på den her mulighed. For der bliver samlet store mængder ind, siger Carsten Iversen.

Den første halvanden måned blev der indsamlet 140 tons og i januar 150 tons plast og metal i Aalborg Kommune. Dermed er indsamlingen allerede en smule over det niveau, man håber at komme op på det første år. 80 procent har været sorteret så godt, at det kan genanvendes.

Affaldet bliver kørt til det første danske anlæg for genanvendelse, som ligger ved Reno Nord i Aalborg Øst.

- Set i lyset af de mængder restaffald, der før blev brændt af til 6-800 kroner per ton, så er det fantastisk, at vi i stedet kan få penge ud af det. siger renovationschefen.

Interessen for at sortere er så stor, at 1.400 husstande - svarende til tre procent - har bedt om en ekstra container, så de får plads til at sortere dobbelt så meget metal/plast og pap/papir.

De to andre nordjyske kommuner, der er gået sammen med Aalborg om at indsamle og genanvende metal og plast er Mariagerfjord og Jammerbugt kommuner.

I år forventer Aalborg Kommune at indsamle ca 1.700 tons plast og metal til genanvendelse og håber, at det kan stige til 2.500 tons i takt med at borgerne bliver endnu bedre til at sortere.

FacebookTwitter