Politi til forældre: Tal med jeres knallertbøller

Forældrene skal på banen i kampen mod ulovlig knallertkørsel

(Foto: (Grafik) Nathalie Nystad © DR)

De larmer og skaber utryghed, og i værste fald kan de være skyld i alvorlige ulykker.

Unge mænd på knallerter og scootere fylder godt i politiets døgnrapporter over hele landet, og i Nordjylland har politiet oplevet en stigning i antallet af anmeldelser i løbet af de seneste måneder.

Derfor går Nordjyllands Politi nu sammen med Rigspolitiet ud og appellerer til de unges forældre: Tal med jeres børn. Erfaringerne viser, at det virker at få forældrene på banen, lyder det fra Simon Jakobsen, der er leder af politiets forebyggelsesafdeling i Aalborg.

- Vores håb er, at forældrene lige vil kigge deres unger dybt i øjnene og spørge, hvad er det, du ligger og laver om aftenen, siger han.

Livsfarligt for alle parter

De mange politianmeldelser handler blandt andet om knallerter, der kører for stærkt, knallertkørsel på stisystemer og om unge, der kører to på en knallert. Det skaber farlige situationer, og det har Søren Virenfeldt oplevet flere gange.

- Man går på en lukket sti, hvor der ikke må køre nogen former for køretøjer, og så bliver man overhalet af en knallert, der kører 60 kilometer i timen lige forbi én. Det er livsfarligt for alle parter, siger han.

Sebastian Spandet Byrialsen og Simon Hald synes selv, at de kører pænt på deres knallerter. I hvert fald inde i byerne. (Foto: Rasmus Jungersen. Collage: Nathalie Nystad © DR)

Men hvad siger knallertkørerne selv? På Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser i Aars kører mange af eleverne på knallert, og de forstår godt, at nogle bliver utrygge over de larmende maskiner.

- Det er forståeligt, at man klager over, at folk kører hasarderet. Jeg har selv en tunet knallert, og jeg kører stærkt ude på landet. Men når jeg rammer byen, så tænker jeg mig om, siger Sebastian Spandet Byrialsen, der går på erhvervsuddannelsens grundforløb.

Tvivler på effekt

Simon Hald, der også går på grundforløbet, mener ikke selv, at han kører hasarderet på sin knallert.

Han kender dog mange, der gør, men han tvivler på, at politiets opfodring til forældrene om at tage en snak med deres børn vil have den store effekt.

- De vidste jo godt i forvejen, at de skal tale med os om det, vi går og laver. Men der er meget stor forskel på, hvor meget styr folk har på deres børn, så jeg ved ikke, om det vil nytte noget, siger han.

15-årige Jacob Bøgh Frederiksen er murerelev, og han kan ikke undvære sin knallert. Men han har ikke meget til overs for løftede pegefingre, hverken fra politi, forældre eller andre.

- Jeg prøver at undgå at larme og køre for stærkt inde i byerne. Men jeg ved da i hvert fald, at både min far og onkel har kørt på tunet knallert. Så måske er der bare nogen, som har glemt, hvordan det er at være ung, siger han.

Forældre har et ansvar

Men det argument afviser forebyggelelsesmedarbejder Simon Jakobsen fra Nordjyllands Politi.

- Det bliver ikke mere lovligt af, at far også gjorde det. Og selv om forældrene selv kørte på ulovlige knallerter en gang, har de et ansvar over for børnene, siger han.

Simon Jakobsen håber, at forældrene følger politiets opfordring, og at deres børn vil lytte til dem.

- Vi har stor fokus på utryghedsskabende knallertkørsel, men vi skal også have ressourcerne til at slå til. Og vi vil hellere bruge vores kræfter på noget andet end at køre rundt og jagte de her unge mennesker, siger han.