Politiet bruger mere tid på psykisk syge

For få ressourcer til at færdigbehandle psykiske patienter betyder, at politiet dagligt må rykke ud til psykisk uligvægtige.

Nordjyllands Politi må dagligt rykke ud og passeficere psykisk uligvægtige personer (Arkivfoto) (© Colourbox)

Nordjyllands Politi må dagligt rykke ud for at passificere psykisk uligevægtige nordjyder.

Politiets døgnrapporter fortæller om personer, der frustreret reagerer voldeligt overfor familie, venner, personale på institutioner eller tilfældige borgere.

Ifølge Dansk Psykolog Forening skyldes det tilbagefald hos patienter, der ikke er behandlet færdige.

- Ressourcerne er simpelthen for knappe, og det har den konsekvens at mange udskrives før de egentlig kan klare sig selv, vurderer psykologernes formand Eva Secher Mathiasen.

Sværere at leve med lidelse

Ifølge foreningen Sind er det samtidig blevet svært at leve med en psykisk lidelse. Det daglige pres er vokset.

- Al den snak om at folk skal i arbejde, og at deres kontanthjælp reduceres, kan få enhver ud af ballance. Det er ikke sjovt at leve med de tanker, når man er psykisk syg, siger Sinds nordjyske formand Jens Ibsen.

Kan ses på døgnrapporten

Nordjyllands Politi kan se problemet på døgnrapporten.

- For få år siden blev vi tilkaldt måske en gang om ugen. Nu sker det i gennemsnit en gang om dagen, siger vagtchef Per Jørgensen.

Han kalder det et pres for de politifolk, der sendes afsted.

- Psykisk syge er utilregnelige, og kan reagere på det uventede. Derfor skal vi være meget opmærksomme, når vi har med psykisk syge at gøre, siger vagtchefen.

Svingdørspatienter

Eva Secher Mathiasen taler om svingdørspatienter, der går ud og ind af det psykiatriske system, og som aldrig behandles færdig. Fordi hverken kommuner eller regioner har råd.

-  Risikoen for tilbagefald er meget stor, hvis ikke patienten tidligt i forløbet har fået tilbudt et intensivt forløb, siger psykologernes formand. Hun mener generelt at kommuner bør blive bedre til at forebygge, og regionerne til at behandle.

I dag financieres udgifterne af satspuljemidler, men Eva Secher Mathiasen kalder det oplagt at finde midlerne på finansloven. 

Facebook
Twitter