Politikere i Aalborg vil give anbragte unge deres lønpenge tilbage

De unge, der fejlagtigt er blevet modregnet i løn, skal have deres penge retur, siger politikerne.

I alt 14 kommuner har opkrævet lønkroner fra anbragte børn og unge med et fritidsjob. (Foto: P. Qvist © ColourBox)

Anbragte børn og unge, der selv har indbetalt penge til deres anbringelse med løn fra deres fritidsjob, kan nu se frem til at få deres penge tilbage.

Sådan lyder meldingen fra politikerne i Aalborg Kommune, der er en af 14 kommuner, som har opkrævet egenbetaling fra anbragte børn og unge under 18 år.

I Aalborg Kommune drejede dig sig om beløb over 4.000 kroner, men opkrævningen fandt alene sted, fordi kommunen følte sig forpligtet til det af lovgivningen.

Det fortæller rådmand for familie- og beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg Kommune, Mai-Britt Iversen (S).

- Det har i den grad været mod vores vilje, siger hun.

Det er en formulering i serviceloven, der har skabt tvivl om konsekvenserne, men i en mail til kommunerne har børne- og socialminister Mai Mercado (C) slået fast, at det er op til kommunerne selv at afgøre, om de vil indkræve pengene eller ej.

Derfor skal pengene retur, lyder det fra både Socialdemokraterne, Venstre og Enhedslisten.

- Der er jo tale om unge mennesker, der er udsatte, og som givetvis i forvejen er i en økonomisk presset situation og helt sikkert har oplevet mange uretfærdigheder og urimeligheder i deres liv, siger Enhedslistens Per Clausen.

- For Aalborg Kommune er det sikkert et lille beløb, men for de mennesker det har ramt, tror jeg, det er et ret stort og vigtigt beløb, fortsætter han.

Før man kan udbetale pengene, skal man dog være sikker på, at det kan lade sig gøre uden ulemper for de unge, siger Mai-Britt Iversen.

- Vi skal undersøge, om det (tilbagebetalingen red.) kan spænde ben for dem. For der kan være andre ting, de har fået i kraft at det her.

- Men kan det overhovedet lade sig gøre, og er det ikke til ulempe for de unge, så er der ikke en eneste i vores byråd, der ikke vil synes, at det er en god ide, siger hun.

Ifølge Dagbladet Information og Ankestyrelsen blev der i 2017 på tværs af de 14 kommuner opkrævet egenbetaling i samlet 49 sager med anbragte unge.

Et flertal i Folketinget støtter nu et forslag fra Dansk Folkeparti om at skrotte den regel, der gør det muligt for kommunerne at modregne udgifter med de anbragte unges lønindtægter.

Facebook
Twitter